Днес групата "Last Generation" отново блокираха полети чрез акциите си. Този път на летищата в Мюнхен и Берлин.

Те се залепиха с лепило за асфалта на пистите за излитане и това доведе до закъснения на някои полети.

Сутринта няколко души са се залепили първо в Мюнхен за пистата за рулиране в северната част на летището, съобщиха от полицията.

Затова според говорител на летището пистата е била временно затворена и вместо нея самолетите са използвали писта в южната част на летището. По данни на полицията активисти на групата също са искали да протестират там. Служителите обаче успели да ги спрат.

Според говорител на летището полетите на летище Мюнхен отново са били неограничени около 10:00 ч.

В Берлин акцията не е засегнала работата на самолетите.

Двама активисти са успели да проникнат до зоната за сигурност на летището и са се залепили там, но са били бързо отстранени.

В края на ноември групата "Last Generation" парализира берлинското столично летище BER за почти два часа. По това време две групи, всяка от които се състоеше от няколко души, успяха да се залепят за пистите за излитане.

Групата "Last Generation" също пое отговорност за акцията в четвъртък. „Винаги сме готови за конструктивни разговори“, заяви говорителката им Еме ван Баален. Като пример тя посочи дискусия с министъра на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман във вторник по инициатива на протестантския регионален епископ Хайнрих Бедфорд-Щром.

"Но пред лицето на задаващия се климатичен ад се нуждаем от действия, а не само от празни думи."

В четвъртък Германската асоциация на летищата (ADV) остро разкритикува протестните действия. Липсваше "всякакво разбиране", заяви главният изпълнителен директор на ADV Ралф Бейсел. "Неприемливо е да се застрашава безопасността на въздушния трафик." Участниците в такива протести "с право ще бъдат преследвани".

Екоактивистите искат от федералното правителство по-добра защита на климата, иска ограничение на скоростта от 100 км/ч по магистралите и билет за влак от 9 евро за цяла Германия.