Германският канцлер Олаф Шолц ще се кандидатира за втори мандат на следващите избори за Бундестаг. Това заяви той в интервю за медийната група Funke и френския вестник "Ouest-France".

„Разбира се, че ще се кандидатирам. Искам управляващата коалиция да бъде в толкова добра позиция, че да получи отново мандат“, заяви той.

В същото време Шолц направи положителна равносметка на първата годишнина от създаването на коалицията. Той заяви, че е доволен, че във времена с няколко остри кризи едновременно, страната е в доста стабилна позиция и правителството си върши добре работата.

 „Германия ще успее да мине добре през тази зима. Подкрепяме Украйна да се противопостави на руската агресия. Дадохме нов тласък на възобновяемите енергийни източници и започнахме модернизацията на нашата икономика“, каза канцлерът.

Тези резултати са съвместно постижение на трите управляващи партии, подчерта Шолц. Въпреки преценката му социологически проучвания показват, че две трети от германците са недоволни от правителството на канцлера Олаф Шолц една година след встъпването му в длъжност.

33 процента от германците заявяват, че са "по-скоро недоволни", а други 33 на сто - "много недоволни" от работата на съюза между Германската социалдемократическа партия, "Съюз 90/Зелените" и Свободната демократическа партия. Само 3 процента са "много доволни", а 23 на сто - "по-скоро доволни".