Игри с кворума при гласуването на правителство на ГЕРБ другата седмица заподозряха от "Продължаваме промяната". Става въпрос за скрита подкрепа - ако определен брой депутати не присъстват в залата, с това броят на нужните гласове ще падне и кабинет може и да мине.

"Хубаво е всички ясно да кажат дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ или не. Не трябва да се заиграват с кворума другата седмица, защото рискът някой просто да не се появи и реално да падне кворумът, би бил скрита подкрепа. Всички наши депутати ще бъдат там и ще гласуват против - каза днес Кирил Петков и допълни:

"Ако всяка една от партиите се заяви така, поне българският народ ще знае кой кой подкрепя. Опасността е ако примерно не се появят 10 депутати от някоя партия, те могат да обърнат кворума и скрито да подкрепят правителство"

На въпрос какво конкретно визира, както и коя партия може да изиграе ролята на "златен пръст", Петков посочи само:

"Всякви разговори се чуват тук в кулоарите, това са предположения."

Случайно или не, подобни "предположения" имат и от "Демократична България". Тази сутрин съпредседателят на коалицията Христо Иванов говори за същото. Той призова останалите парламентарни групи да обяснят публично колко от депутатите им присъстват при гласуването на кабинета "Габровски". И ако някой отсъства - да бъде обяснено защо.

"Всякакви разговори се чуват в кулоарите"

Факт, "всякакви разговори се чуват в кулоарите", както посочва Петков. Визираният от него и Христо Иванов казус, всъщност е усилен кулоарен слух от вчера. А заподозряната за "златни отсъствия" партия е "Възраждане". За какво става въпрос?

За да бъде прието едно правителство не са нужни 121 от общо 240 гласа, а само тези на поне половината от присъстващите. Според сметките на "конспираторите" ако 10 души от хората на Костадин Костадинов не присъстват в зала в добавка към един депутат от "Демократична България", който поради заболяване е в невъзможност да участва в гласуванията през последните дни, то кабинет на малцинството "Габровски" може да мине с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" - общо 115 на брой.

От "Възраждане", разбира се, отрекоха да са част от подобен заговор.