Министърката на външните работи на Германия Аналена Баербок отправи остри критики към Австрия във връзка с наложеното от нея вето срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. "Не само, че бих желала друго решение, с което България и особено Румъния да бъдат включени в Шенгенското пространство, но това е голямо разочарование", заяви тя.

"Фактът, че не бе взето очакваното от нас решение поради австрийското вето, е повече от грешка от гледна точка на европейската политика и геополитиката", каза още Бербок.

И допълни:

„Вместо добър и силен ден за Европа, днес имаме лош ден за нея. И мисля, че тук всеки трябва да се замисли дали това наистина е било правилното решение.“

Тя сподели, че германското правителство и тя самата по телефона са се борили до последния момент България и особено Румъния да бъдат включени в Шенгенското пространство.

„Можехме да направим още една стъпка към задълбочаване на Европа в края на тази толкова трудна, да не кажем брутална европейска година“, каза Бербок.