Кандидат-премиерът проф. Николай Габровски, излъчен от ГЕРБ, със сигурност ще внесе проект на кабинет за гласуване в парламента. Екипът вече е почти готов. Изборът на хората е лично негов и не е консултиран с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. А би ли приел номинация за третия мандат - засега е неясно.

Тоа каза самият Габровски пред БНТ. Това бе единствената му медийна изява от номинирането му досега - заради партийна забрана да говори.

"Със сигурност ще бъде вкаран кабинет", каза Габровски.

Той се надявал когато се видят лицата от екипа му партиите да са по-благосклонни. При подбора на министрите професорът заяви, че е спазвал принципа на професионализма и този за отдалеченост от партийни централи.

"Надявам  се да има малко разум. Екипът е почти напъно готов. Всеки е висок професиналист с добро име", каза Габровски.

Той не пожела да назове имена. Габровски призна, че самият той понякога си задава въпроса защо се е хванал с всичко това. "Трайно ли влизате в политиката?", бе попитан. - "Честно казано, надявам се, че не", отвърна.

"Когато се случи инцидент има хора, които стоят отстрани. Има хора, които оказват помощ", обясни той.

И допълни:

"Аз съм много доволен от консултациите, които проведохме. Дойдоха на среща. Аз съм доста извън партийните игри. Моята задача беше гражданска активност - да покажа, че в това обещство има хора, които се вълнуват и са силно обезпокоени. Готови са да направят една крачка, а не само да коментират".

На въпрос дали би приел номинация с третия мандат, той каза, че това не зависи от него.

"Ако се стигне до там най-важното е да се спазват същите принципи - пълна свобода на избор, отдалеченост от партийни централи. Добро име, висок професионализъм", каза Габровски.

Неговият едноличен избор на министри бил първото условие към ГЕРБ и Борисов при разговорите за номинацията му.

"България е на ръба на пропаст, не усвояваме пари. Получихме шамар със Шенген. На път сме да се провалим с влизането в еврозоната", каза още Габровски.

Според него шансът да стане правителство с втория или третия мандат е много по-малък.

Габровски оприличи политическата криза на скандал на кръстовище. Първоначално "един свирнал с клаксона, друг се провикнал", а накрая "всички се счепкали". Според него тази ескалация трябва да спре.

"Трябва да се освободи кръстовището, после ще се пита кой какъв е. Да се продължи напред", каза още Габровски.