През последните седмици Русия не се задоволи с това да избива украинските войници, украинските цивилни и украинските деца - а унищожава систематично и инфраструктурата в Украйна. Милиони домакинства и стотици болници, училища останаха без ток.

Докато българските депутати продължават дебата какво можем и не можем да пратим на Украйна, някои българи решиха да помогнат на своя глава. Един от тях е Манол Пейков, който ни гостува в последния епизод на Z-Каст.

"Беше странно стечение на обстоятелствата", признава той.

Пейков, през другото време издател (на ИК "Жанет 45"), разказа в детайли създаването на цялата логистика за даряване на храни, лекарства, дрехи към Украйна, върху която е започнал да работи още в началото на войната. И това, което е позволило последната от десетките му кампании да събере над половин милион лева за генератори за Украйна. 

"Години наред беше изгубен този инстинкт на българите, защото при комунизма беше - "държавата ще помогне". Последните години обаче се възражда, със страшна сила", смята Пейков.

Според него първият симптом беше създаването на платформата TimeHeroes, която наскоро навърши 10 години - и всички кампании след това.

"Сега обаче го видях със собствените си очи, в собствената си сметка, на собствения си гръб. Страшно вдъхновяващо е да видиш, че се възражда идеята ние сами да си помагаме. Това е идеята на гражданското общество. Голямата разлика между работещите европейски държави и не толкова работещите, като нашите, е в това. Това е и разликата между Украйна и Русия."

Гледайте пълния разговор в новия Z-Каст 106:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.