Украинският президент Володимир Зеленски съобщи във видеобръщението си в събота вечер, че положението в Одеска област е много трудно, след като руски удари с дронове по енергийната система са станали причина над 1,5 милиона души да са без електричество, предаде Ройтерс.

В събота цялата инфраструктура в южния украински град Одеса, която не е от ключово значение, беше без електрозахранване, след като Русия използва дронове, за да удари енергийни обекти, съобщиха местните власти и казаха, че голяма част от околните райони също са засегнати, информира БТА.

Заради мащаба на щетите всички потребители в Одеса, с изключение на критичната инфраструктура, са изключени от електричество, написа във Фейсбук кметът на града Генадий Труханов.

Одеса е най-големият украински пристанищен град и преди началото на руската инвазия на 24 февруари имаше население от над 1 милион души.

Съобщение, публикувано от градската администрация в "Телеграм", посочва, че ударите са били нанесени в ранните часове на днешния ден и са поразени  ключови далекопроводи и съоръжения.

Губернаторът на Одеска област Максим Марченко каза, че Русия е използвала дронове "камикадзе", които се забиват в мишената, но два от тях са били свалени над Черно море.

Украйна нанесе ракетни удари в окупирания от руските сили град Мелитопол, Запорожка област. Кметът Иван Фьодоров, цитиран от агенция УНИАН, твърди, че са загинали около 200 руски войници.

Двама души загинаха и 10 бяха ранени при ракетен удар с реактивна система за залпов огън "Хаймарс"срещу Мелитопол. Това пък твърди назначеният от Москва за губернатор на Запорожка област Евгений Балицки.