- Г-н Комарницки, тук имам една идея.

- Ами да се видим, г-н Боришев.

Така започва съвместният проект на един от най-добрите ни фотографи и на легендарния карикатурист - Веселин Боришев и Христо Комарницки - "Бай Хой". "Не го познавах лично, просто реших да му пиша. И все още си говорим на Вие", разказва Боришев, фоторедакторът на Клуб Z.

Успехът на "О, спомняте ли си, госпожо" и "Ох, спомняте ли си, госпожо", кадри на Боришев в хартиени издания като диалог между миналото и настоящето, бе ясно - няма да сложи край. Поне докато не стане трилогия. И Боришев ражда "О, спомняте ли си, госпожо, Бай Хой" - препратка към една историческа реплика на сегашния евродепутат Радан Кънев.

Новата концепция е снимка и карикатура по снимката. Първоначалната идея на Боришев била да се работи с най-различни кадри.

"Г-н Боришев, това е много разлято, дайте да направим нещо по-концентрирано" - предложил Комарницки по време на първата им среща - емблематично - на "Шипка" 6.

"Концентрираното нещо излезе Бойко Борисов и сподвижниците му през годините" - обобщава Боришев. Но не може да се сети кой е дал идеята за заглавието на книгата.

Когато през пролетта споделил с приятели, го критикували "Ти на умряло куче нож ще вадиш". На което фотографът контрирал с: "Как?! Ей сега ще видите как ще се завърне на бял кон!". "Е, не бях ли прав", констатира днес.

Така крайният вариант на проекта за третата книга представлява следното: фотографът изпраща на Комарницки снимка или серия от снимки, а карикатуристът твори според собствения си прочит на кадъра. Двамата не коментират концепцията, не коментират текстовете. А резултатът: "Пинг-понг диалог" между творците и с "Бай Хой".

При разтвора карикатурата ще е вляво, а снимката - вдясно - обратното на процеса на общуване между двамата творци. 

"Той (Комарницки) е по-важен за мен!", обяснява необичайното графично решение Боришев.

Към всеки разтвор (предвидени са 100) има и кратък текст. По-точно - една дума. Фотографът се шегува, че първоначално е мислел за два варианта за автор на предговора... самият Бойко Борисов и неговият неуморен фен, фейсбук легендата Данчо Полицая. Сериозно - ще е написан от колегата журналист Иво Балев.

Корицата отново е дело на графичната дизайнерка Милена Вълнарова.

Очаква се изданието да излезе от печат през февруари, като още се събират средства за нея. Но Боришев продължава да надгражда концепцията. Последната идея е книгата да е "опакована" в... чекмедже. "Ама какво - книга в чекмедже!", смее се Боришев.