Министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боде изпрати отворено писмо до австрийския си колега Герхард Карнер, в което изразява "дълбокото си възмущение" от гласуването на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи срещу присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщава румънската агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

„Пиша Ви, за да изразя дълбокото си възмущение от гласуването Ви, след като на 23 ноември във Виена ме уверихте, в присъствието на наши колеги, че Вие сте приятел на Румъния и вашата позиция не е срещу Румъния, а срещу една неработеща система, която не трябва да се разширява с нито една държава“, отбелязва Лучиан Боде в писмото, публикувано на страницата му във Фейсбук.

Той определя решението като "нечестно, несправедливо, без никаква реална обосновка" и споделя опасения, че то ще предизвика огромни щети на ниво ЕС и опасен прецедент в настоящия геополитически контекст. Лучиан Боде допълва, че с този вот са потъпкани не само заслугите на Румъния и нейните граждани, но и ценностите и принципите на европейско ниво.

„Всички страни членки видяха как Австрия прие едно произволно решение, а аргументите, представени в края на този процес, нямат връзка с реалността“, допълва Боде. Той припомня, че на среща с австрийския си колега Карнер през февруари е получил уверение за подкрепа от страна на Австрия.

„Отнесохте се към румънците и Румъния по несправедлив, дискриминационен и нелогичен начин. Съжалявам, че трябва да Ви го кажа, но този начин на поведение и действие не е подходящ за нито един политик от Европейския съюз“, подчертава Боде.

Той уточнява, че Румъния остава твърдо и дълбоко обвързана с целта за присъединяване към Шенгенското пространство и не само ръководеното от него министерство, но и другите структури, участващи в процеса на присъединяване, ще продължат да работят със същата решителност и непоколебимо доверие в европейските ценности.