Европейската комисия e започала преди месец наказателна процедура срещу България заради предстоящите избори за Европарламента, предаде БНТ.

Причината е неизпълнен от страната ни ангажимент във връзка с правото на европейски граждани, живеещи в друга страна, да могат да бъдат избирани за евродепутати.

Директивата е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях намалява непрекъснато. В момента около 8 милиона европейци живеят извън родината си.

Освен България още 13 държави не са променили към началото на февруари 2013 г. националното си законодателство в съответствие с въпросното изискване. Сред тях са Белгия, Дания, Франция и Румъния. Те също са получили предупредителни писма, които са първа стъпка от наказателната процедура. В бъдеще тя може да стигне до съд и налагане на глоби, ако държавите не предприемат необходимите стъпки и не уведомят Брюксел за приетите закони в тази връзка.

Еврокомисията се надява 14-те държави да успеят да приведат законодателството си в съответствие с директивата преди евроизборите през май.

В новия български Изборен кодекс е записано, че за да гласува за член на Европарламента от България, човек трябва да е живял най-малкото през последните 3 месеца у нас или в държава от ЕС. 

За български евродепутати могат да гласуват и всички граждани на държава от ЕС, живели пак най-малкото през последните 3 месеца в България, или в друга страна членка на съюза.

Всички гласуващи трябва да имат и статут на продължително или постоянно пребиваващи.