Най-добрият мач не само на този турнир, а и на нашия живот. Така Лука Модрич и Златко Далич определиха днешния първия полуфинал (21 часа наше време) на Световното между Хърватия и Аржентина. 

"Ватрените" записаха изумително постижение, достигайки до тази фаза на втори пореден Мондиал. Преди повече от 4 години в Русия те победиха Англия след продължения и играха за титлата на "Лужники", като отстъпиха на Франция.

"Аржентина е топ отбор. Ще се стремим да изиграем най-добрия си мач на турнира срещу тях, най-добрият мач в живота ни. Надявам се да играем достатъчно силно, за да стигнем до финала", каза лидерът на хърватите Лука Модрич на пресконференция.

"Меси? Имам желание да играя срещу него, но той не е сам на терена. Разбира се, Меси е страхотен футболист, ще ни бъде много трудно да го спрем, но ние сме готови за това и ще дадем всичко от себе си", каза още плеймейкърът на "Реал" (Мадрид).

"Впечатляващо е, че отново стигнахме до полуфинал. Удивително е, че нашият отбор играе така. Никой не ни смяташе за фаворити преди началото на Световното. Това е добре. Всички говорят за големите държави. При положение, че сме малка страна, никой не залага на нас, но за нас няма значение, че някой се счита за фаворит, а ние сме аутсайдери. Можем само да се отдадем напълно, да вложим всичко от себе си. Ние сме силни в това", добави Модрич.

Футболистите на Хърватия няма да се задоволят само с достигането до полуфиналите на Световното и искат да спечелят мача с Аржентина. Това каза в Доха пък старши треньорът Златко Далич.

"Ако спечелим, за мен това ще бъде най-големият мач в историята на хърватския национален отбор. Фактът, че успяхме да попаднем сред първите четири отбора в света, вече е невероятно постижение за Хърватия. Още повече, че го прави за втори пореден път. Но въпреки това ние искаме повече. Аржентина е невероятен отбор, воден от Лионел Меси. Те са много, много мотивирани, но са под по-голям натиск сега, отколкото Хърватия", заяви Далич.

Той специално изтъкна, че победа над Аржентина ще надмине тази над Англия в Русия 2018.

"Анализирахме съперника и знаем какво трябва да направим в предстоящия мач. Аз съм оптимист по природа и вярвам във футболистите си. Те показаха игра на високо ниво, силен характер, без който нямаше да могат да стигнат до полуфиналите. Няма да се адаптираме към съперника и ще се опитаме да играем обичайния си футбол", добави треньорът.

Далич заяви, че неговите играчи не са изморени, въпреки че в последните два мача играха продължения и дузпи. Хърватия победи на осминафиналите Япония и на четвъртфиналите Бразилия.

"Изиграхме два мача с продължения. Не говорим дали имаме сила - имаме сила, енергия и воля. Ще дадем всичко от себе си, правихме това във всеки мач досега. Знаем колко трябва да дадем, готови сме за това. Нямаме проблеми със състава, всички играчи са здрави. Няма да ги питам дали са уморени, защото не са уморени", коментира още Далич.

Аржентина игра на финал на Световното в Бразилия през 2014 г., като загуби от Германия след продължения. Четири години по-късно последва провал с отпадане още на осминафинал. Затова сега тимът е пределно мотивиран да извърви пътя докрай, увери селекционерът Лионел Скалони.

Ще се доверим на своята си система срещу Хърватия, вярваме, че точно тя ще ни позволи да се справим с финалистите от предишния Мондиал, рече Скалони на своя брифинг.

"Те затрудниха много национални отбори. Няма да споменавам ключовите им играчи или техните силни и слаби страни, но ние анализирахме къде можем да ги нараним. Понякога се получава, понякога не", каза Скалони пред репортерите в навечерието на първия полуфинал.

"Опитваме се всеки мач да даваме всичко от себе си на терена. Понякога късметът може и да ти помогне. И ако имаме едно добро представяне, по-лесно ще стигнем до нашата цел. Но това е футбол, това е спорт като цяло и понякога най-добрият може и да не спечели", застрахова се аржентинският селекционер.

Но въпреки че отказва да конкретизира за силните страни на хърватите, Скалони буквално беше притиснат от журналистите с въпроси да се фокусира върху Лука Модрич, който продължава да има изключително важна роля на терена и на 37 години. Треньорът обясни, че е удоволствие да гледа как играе плеймейкърът.

"Той е модел за подражание за много от нас. Не само за начина, по който играе, за таланта му, но и за поведението си извън терена. Всичко, което мога да кажа е, че трябва да му се радваме. Ако обичате футбола, трябва да се радвате на футболисти като него", добави младият треньор.

И след това разказа, че и Анхел ди Мария, и Родриго де Паул са напълно възстановени и могат да играят 90 минути, а също така обясни как наказанията на Маркос Акуня и Гонсало Монтиел няма да бъдат проблем за тях.

"Имаме собствена система, наш стил. Разбира се, в определени ситуации трябва да вземем предвид как играят съперниците, каза Скалони. - Няма да променим стила си, няма да изневерим на системата, която използваме. Разбира се, по време на мача е напълно възможно да вземем неочаквани и изненадващи решения, в зависимост от предизвикателствата, които ще получим".

Скалони трябваше да отговори и на въпроси относно поведението на неговите футболисти по време на мача с Нидерландия, включително и обвинения в "неспортсменското поведение" след края на изпълнението на дузпите. И той има обяснение, че когато има цел, пътищата за нейното постигане са много и най-различни.

"Предишният мач се игра по начина, по който трябваше да играем... това е футболът. Понякога могат да се случат неща като спорове, но това е всичко. Ето защо има съдия. Трябва да сложим край на тази идея, че Аржентина се държи така. Загубихме от Саудитска Арабия и не казахме нищо. Когато спечелихме Копа Америка на финала срещу Бразилия, всеки може да провери как в тунела седяха след мача и си говориха заедно Лео Меси, Леандро Паредес, Неймар и други играчи от Бразилия. И нямаше никакъв проблем. Така че не съм сигурен в идеята за неспортсменско поведение на нашия отбор", каза предводителят на "албиселесте".

Лионел Меси също беше сочен като играч, който е провокирал и се е държал некоректно, но беше защитен от Николас Таляфико на пресконференцията.

"Лео е нашият капитан, нашият лидер, тласка ни напред и ни мотивира. Той винаги е бил такъв. Имаме специално предимство пред другите отбори, когато той е на терена, защото имаме щастието да играем с най-добрия в света. Но ние всички гледаме в една посока и се стараем да работим за общата цел", завърши Таляфико.