НДСВ се завръща на политическата сцена. Това съобщи проф. Огнян Герджиков пред БНТ.

"В партията ще има много силни познати лица, но има и много нови, има желаещи да се запишат", посочи той.

И допълни:

"През декември имахме национален съвет, а през януари ще имаме конгрес, на който ще поемем курс отново в политиката. Смятам, че има хора, окито имат добро мнение за това, което направи НДСВ - напомням - основната заслуга за влизането ни в ЕС и НАТО е на НДСВ. Времето, по което НДСВ беше на власт, беше много добро за България".

Според него това може да обърне тренда на политическия живот. Все още не е ясно кой ще бъде председател на партията, това ще бъде решено на конгреса. Ще се реши и дали отцепилите се от движението партии да бъдат поканени да се върнат.

"Ще направим така, че да имаме готовност за избори - завръщаме се в политиката с всички необходими действия и стъпки", каза още Герджиков.

НДСВ бе създадено през 2001 г., когато бившият цар Симеон Сакскобургготски се върна в България и влезе в политиката. На парламентарните избори движението спечели 120 депутатски мандата и направи кабинет с премиер Сакскобургготски, в който коалиционен партньор бе ДПС. Впоследствие НДСВ бе част и от тройната коалиция.

Част от кандидат-министрите, предложени вчера от кандидат-премиера проф. Николай Габровски, бяха министри и при тройната коалиция - Меглена Тачева и Меглена Плугчиева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски също стартираха политическите си кариери от НДСВ. Звездата на Борисов изгря, когато той бе главен секретар на МВР в кабинета "Сакскобурггорски". Борисов бе и част от листите на партията, а Пеевски - председател на младежката организация, преди да се прехвърли към ДПС.

След кабинета на тройната коалиция НДСВ не успя да влезе в парламента и малко по-късно партията преустанови съществуването си.