Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че международната общност иска да помогне на украинците да преживеят зимата въпреки опитите на Русия да ги остави на тъмно и студено, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия - да унищожава гражданска инфраструктура, за да подчини Украйна", каза френският лидер на откриването в Париж на дарителска конференция за Украйна. Макрон обвини Москва също, че се опитва да всява ужас сред цивилните украинци.

"Тези удари, за които Русия открито признава, че имат за цел единствено да сломят съпротивата на украинския народ, са военни престъпления, които няма да останат ненаказани", категоричен бе президентът.

Френската министърка на външните работи Катрин Колона заяви по-късно днес, че участниците в конференцията са обещали средства на стойност малко над един милиард евро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски, който се включи по видеовръзка, каза на съюзниците на Украйна, че страната му се нуждае от спешна енергийна помощ за зимата на стойност най-малко 800 милиона евро.

Макрон, който често е подлаган на критики за това, че настоява да има преговори между Москва и Киев, ясно заяви, че ще посети отново Украйна, за да участва в процеса по изработване на условия за справедлив и траен мир. "Мирният план от десет точки" на украинския президент Володимир Зеленски е "отлична база, върху която да надграждаме заедно", отбеляза френският държавен глава.

"Непосредствената ни задача обаче е да оказваме помощ на украинския народ, за да може той да продължи да се съпротивлява", изтъкна той.

Макрон обяви, че Франция ще предостави на Украйна нова помощ в размер от 76,5 милиона евро, която да бъде използвана за енергийни нужди.

Около 70 държави, ЕС и други международни организации участваха в конференцията. Целта беше да се съгласува спешна помощ в сферите на енергетиката, транспорта, земеделието, водоснабдяването и здравеопазването.