Украинският президент Володимир Зеленски все още не е готов да мисли за своето политическо бъдеще, пише днес украинският информационен сайт "Гордон".

Той цитира реплики на Зеленски в токшоуто „Следващият ми гост не се нуждае от представяне“ с Дейвид Летърман, което беше излъчено по Netflix на 12 декември.

"До нашата победа определено ще бъда президент. А нататък - дори не мисля. Още не мисля, не съм готов. Много искам просто да отида на морето. Ще ви кажа откровено, Дейвид, наистина искам да отида на морето. Само на морето, когато вече спечелим и наистина искам да пия бира", каза Зеленски, когато Летърман го попита за бъдещето.

Зеленски беше избран за президент на 21 април 2019 г. и встъпи в длъжност на 20 май, припомня "Гордон". На втория тур на изборите за Зеленски гласуваха 73,22% от избирателите, а за съперника му, петия президент на Украйна, Петро Порошенко - 24,45%.

По време на предизборната кампания и след като беше избран за президент, Зеленски каза, че планира да бъде поста един мандат.

"Казах, че отивам за един мандат. Вече чувствам, че имам много малко време", каза той през септември 2019 г.

На пресконференция през май 2020 г. обаче той не изключи, че един президентски мандат няма да му стигне, за да изпълни всичките си предизборни обещания, а през октомври 2021 г. каза, че все още не е "решил нищо за втори мандат ."

През ноември 2021 г., месеци преди началото на руското нахлуване, Зеленски каза, че все още не е решил дали ще се кандидатира за втори мандат.