"Ние по-скоро ще подкрепим кабинета "Габровски", но все пак зависи и от програмата, и от начина, по който ще се представят, защото ние досега сме имали само една среща с кандидата за министър-председател."

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като днес Централното оперативно бюро на партията се събра, за да реши как ще гласуват утре депутатите на Движението при очакваното гласуване в зала на кабинета с мандата на ГЕРБ.

"Да видим утре какво ще представят. Да, да, да, програмата е много важна - какво възнамерява да прави това правителство е много важно. Иначе няма нищо на всяка цена, нали разбирате...", отвърна Карадайъ на журналистическите въпроси.

С какво не бихте направили компромис? - бе попитан.

"В момента ние правим големи компромиси за подкрепата на това правителство. Утре в дебата ще изложим и нашите аргументи", отвърна лидерът на Движението.

Днес решение трябваше да вземе и ръководството на "Български възход", партията, която по принцип подкрепя всекиго. Какво е то обаче, още не е оповестено.

Така равносметката преди утрешния вот е следната: "Продължаваме промяната", БСП, "Възраждане" и "Демократична България" няма да подкрепят кабинета "Габровски". Очакването е все пак ДПС и партията на Стефан Янев да го подкрепят, или то може да събере 115 гласа. На теория правителството може да бъде избрано ако от залата отсъстват поне 11 депутати и гласовете, които не го подкрепят, са не повече от 114.