Френски съд призна за виновни седем мъже и една жена заради ролята им в атентата, извършен с камион в Ница през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдът в Париж призна Мохамед Грайеб, основният обвиняем по делото и приятел на извършителя на атентата Мохамед Лауеж Булел, за виновен в принадлежност към терористична организация, и го осъди на 18 години затвор.

По същото обвинение съдебният състав призна за виновни и Шокри Шафруд и Рамзи Арефа, други двама знакови обвиняеми - които бяха обвинени, че са помогнали на Булел да си набави оръжия, както и камиона, с който той извърши атаката. Двамата получиха съответно 18 и 12 години лишаване от свобода.

Останалите петима подсъдими бяха осъдени на различни срокове затвор от между две и осем години.

Нито един от обвиняемите не беше обвинен в съучастие в атентата - решение на прокуратурата, с което оцелели от атентата разказаха, че им трудно да се примирят.

Извършителят на атентата бе ликвидиран от полицията на място при атаката. Въпреки това той успя да измине с камиона си 2 км по крайбрежната алея в Ница, врязвайки се в множеството, което се беше събрало да наблюдава празненствата по случай националния празник на Франция Деня на Бастилията, и отне живота на 86 души. Няколко дни по-късно отговорност за нападението пое "Ислямска държава", но групировката не представи никакви доказателства, че атентаторът, който е имал досие в полицията за домашно насилие и дребна престъпност, е бил в пряка връзка с нея.

Днешното решение на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.