Аржентина е първият финалист на Световното в Катар след класика над Хърватия - 3:0. "Албиселесте" гледа към неделя и чака Франция или Мароко. След като изигра брилянтен мач - като в най-добрите си дни, Лео Меси ще получи последен шанс да вземе единствената голяма купа, която му липсва.

№10 записа гол от дузпа и асистенция, а останалите две попадения (и изработен наказател удар) бяха дело на Хулиан Алварес.

Аржентина изигра почти перфектен мач, изпълнявайки до съвършенство плана на треньорския си щаб. Да предприеме по-директен стил на контри, пресичайки опитите на опонента си. Хърватите мигнаха първи, при което получиха два гола докато се опомнят. 

След 3:0 от мечтана акция на Меси и гол на Алварес в 69-ата, двубоят само се доиграваше. Лео откри в 34-ата от дузпа, отсъдена за нарушение на вратаря Доминик Ливакович срещу Алварес. Това стана при мълниеносна акция с извеждащ пас към нападателя на "Манчестър Сити".

В 39-ата самият Алварес удвои от самостоятелен пробив и с помощта на два рикошета. Третият гол бе произведение на изкуството, след като Меси си проби път от десния фланг, задържа топката и подаде на "деветката".

Другият полуфинал е в сряда от 21 часа.

Мачът започна равностойно. Хърватия уверено взе топката и опита да налага своя стил. Имаше и опасни атаки към вратаря Мартинес. Пролича, че Аржентина заложи на друга стратегия. След като "албиселесте" поведе в резултата, пролича и друго - умората в хърватската селекция след две 120-минутни битки, решени и с дузпи.

От гледна точка на тактическия план и "сухата мрежа", Аржентина изигра най-добрия си мач на Световното, а ако изключим десетината минути, в които допусна два гола от Нидерландия, върви нагоре игрово.

Хърватия имаше прекрасен шампионат и заслужава поздравления. След второто място в Русия никой не очакваше достигане до полуфинал на Модрич и компания. Тимът е без някои от героите отпреди четири години, но с нови таланти. Което говори за развитието на футбола в тази страна. А Модрич се сбогува с Мондиалите като истински маестро.

Рекордите на Меси

Лионел Меси постави нови рекорди в историята на Световните пъвенства. Той записа 11-и гол на Мондиал, с което стана голмайстор номер 1 за родината си. Лео изпревари Габриел Батистута, който има 10 попадения на най-голямото спортно събитие. 

Бившият германски нападател Мирослав Клозе е лидер с 16 гола, а Пеле е с 12.

За Меси това е 13-и мач в кариерата му на Мондиали с голово участие (попадение или асистенция). По този показател той настигна бразилеца Роналдо, който е двукратен световен първенец. Мирослав Клозе е с 12. По 11 мача имат Диего Марадона, Герд Мюлер и Гжегож Лато.

Меси е лидер при реализаторите в Катар с 5 гола, колкото има и Килиан Мбапе. С по 4 са Хулиан Алварес и Оливие Жиру. И четиримата все още са на Мондиала, като аржентинците ще изиграят още една среща, а "петлите" - две.