Кабинетът на проф. Николай Габровски, внесен в парламента с мандата на ГЕРБ, не бе избран.

113 депутати подкрепиха кандидатурата на Габровски, 125 бяха против. Въздържали се нямаше.

В началото на деня 228 депутати се регистрираха в пленарната зала. Това, рабира се, предизвика лек трус - заради спекулациите от изминалите дни, че и 11 души да липсват (а ги няма 12), кабинетът може да мине с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Български възход", които общо са 115.

Набедена за отсъстваща бе "Възраждане". Място за "паника" обаче нямаше, защото отсъстваха депутати от всякакви парламентарни групи - и от "Продължаваме промяната", и от "Демократична България", и от ДПС, и от "Български възход", като част от тях се очакваше да дойдат в хода на деня и някои наистина се появиха. Д-р Александър Симидчиев от ДБ бе на гардероба при регистрацията, появи се и Елисавета Белобрадова (ДБ). От ПП влязоха в зала по-късно и закъснелите Асен Василев и Бойко Рашков. В залата дойдоха и петимата първоначално отсъстващи от ДПС.

В залата знаково се появи и Делян Пеевски, който не се явява всеки ден в парламента.

За да мине едно правителство не е нужно абсолютно мнозинство от 121 гласа, а само 50 плюс един от присъстващите.

"Изборът на фигури с такъв профил е целенасочен, надхвърля политическите пристрастия. В настоящата ситуация не може да има стандартно коалиционно правителство. Единствената възможност е излъчване на правителство с програма, приоритети и максимална подкрепа. Проектокабинетът „Габровски” може да се окаже единствената реална възможност за излъчване на редовно правителство".

Това заяви Десислава Атанасова (ГЕРБ) в началото на дебата.

Според нея този кабинет е послание за компетентно управление, в което участват  уважавани хора.

"Вие, дами и господа, от ГЕРБ и ДПС свалихте правителството на промяната. Хвърлихте страната в несигурност. Половин милион български граждани гласуваха доверие на "Продължаваме промяната", защото знаеха, че няма да се коалираме с ГЕРБ. Обещахме да разградим модела ГЕРБ-ДПС не защото мразим някого, а защото обичаме България".

Това каза Андрей Гюров ("Продължаваме промяната").

Според него предложеното правителство не може да носи политическа отговорност. Той заяви, че всеки кабинет е политически, а българският опит с експертни кабинети е горчив. Гюров изтъкна, че голяма част от "посочените експерти" в проекта на правитеството са от банките с кадри на ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев, "с лъх на нафталин от тройната коалиция". Той смята, че голямата задача са местните избори, за да може "статуквото да запази своите феодални владения".

"В това правителство няма търговци на дребно и шарлатани. Има хора, чиито биографии могат да бъдат проверени. Министрите на промяната бяха самодейци. Не знаеха за какво става въпрос. 8 месеца се излагахме като държава, благодарение на вашето правителство."

Така Тома Биков (ГЕРБ), репликира Гюров.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че днес е исторически ден за държавата и нейното бъдеще. Според него основната характеристика на днешното историческо време е "криза" и трябва да се търси решение за съставяне на кабинет, което изисква държавническо поведение и партийни компромиси.

"ГЕРБ не положи достатъчно адекватни усилия, за да събере подкрепа. Знакът с кандидата за министър-председател създаде надежда, че това е възможно. ГЕРБ показа, че не може да надскочи себе си", каза Карадайъ.

Според него обаче ДПС ще направи компромис и ще даде шанс на правителството на Габровски.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов декларира, че неговата партия няма да подкрепи проекта за кабинет.

Явор Божанков, който наскоро бе изключен от БСП, заяви, че се отнася с уважение към персоналния състав на проекта за кабинет, защото е нужна смелост.

"В стаята има слон. Вносителят на този кабинет не желае да говори за него. Те трябва да предложат кабинет, от който да се дистанцират. Първата политическа сила в България няма парламентарна подкрепа, има огромна обществена неподкрепа. Причината за това е в ГЕРБ. Отговорност не е поета, грешки не са признати. Без този разговор няма как да тръгнем напред.

Никой не ни е казал - не ви приемаме в Шенген, защото нямате редовно правителство. Казаха, че е заради корупцията и съдебната система", изтъкна Божанков.

Според него този кабинет не може да бъде подкрепен.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията няма да подкрепи проекта за кабинет.

"Поне от 6 години водим борба за промяна на модела ГЕРБ. Продължаваме да се борим с паралелната държава", заяви Нинова.

Според нея този модел се приспособява към всяка нова власт, като тя посочи президента Румен Радев.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че коалицията няма да подкрепи проекта за правителство.

"България има нужда от дълбока промяна. Не защото един или друг го е казал. Без това ние не можем да решим политическата криза, тя не се дължи на междуличностни отношения. Ако не решим дълбоките основания не можем да решим кризата, без значение дали ще изберем кабинет", каза Иванов.

Според него не може да се игнорира възможността за промяна и това също е деструктивно. Иванов каза, че правилният подход е този на съгласието. Но това съгласие не може да бъде замитано под килима, а да почива на честен разговор за дълбоките причини за кризата.

"ГЕРБ и ДПС ни търсят сметка. Но не им се иска да разговарят по същия начин не само за последните 7 месеца, а за годините преди това. Този разговор не може да бъде заобиколен", каза Иванов.

И допълни, че това е разговора за системната корупция, която се отразява върху всичко. Иванов заяви, че без този разговор "Демократична България" не може да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ, зависещ от ДПС.

"Когато говорим за нормализация трябва да кажем коя е нарушената норма", изтъкна Иванов.

Според него няма гаранции, че предлаганият кабинет няма да се превърне в нов кабинет "Беров". Иванов смята, че предлаганият проект за кабинет изглежда като още един служебен кабинет, само че селектиран на друго място.

"Не виждаме ресурс за дълбоки промени и амбициозни реформи. Точно защото е трудно и има криза трябва да си поставяме високи цели", заяви Иванов.

И допълни, че Габровски дава заявки за конституционна реформа, но ГЕРБ не подкрепя тази заявка. Според него от страна на ГЕРБ всичко прилича на отбиване на номера.

Репликите към Иванов бяха само и единствено от депутати от ГЕРБ.

"Можем да размиваме разговора за съдебна реформа колкото си искаме. Ние поставяме един въпрос - за конституционната реформа на ВСС и прокуратурата. Тази тема не е от вчера. Доста бързо бихме могли, ако имаме желание, да се разберем и след това да си осигурим време.

Идеята - първо ще дадем време, пък после ще видим - сме я виждали. Всичко ни харесва като приоритети, но не виждаме гаранции, че те ще бъдат реализирани", каза още Иванов.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че гласуването ще е демонстрация на отговорност към гражданите. Той каза, че депутатите от неговата формация ще подкрепят персонално проф. Габровски. Но няма да подкрепят предложената структура и състав на кабинета поради липсата на политическо споразумение и яснота кой носи политическата отговорност.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изтъкна три причини, поради които партията няма да подкрепи кабинета.

"Има министри в това правителство, като Николай Павлов. Той реално е ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден като се отказва от евтин азерски газ. Прокуратурата покри този случай. Въпросът е кой е препоръчал Николай Павлов да бъде министър.

Корупционните тайни е реални зависимости правят това правителство заложник на старите грехове.

Обещахме преди изборите, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и сега спазваме обещанията си", каза Петков.

Делян Добрев (ГЕРБ) репликира Петков:

"Ако г-н Павлов стане, вие ще лежите (в затвора - б.р.)".

Самият Николай Павлов също взе думата:

"Преди една година г-н Кирил Петков създаде гигантска лъжа - как сме ограничили азерския газ, за да мога да бъда отстранен от длъжността шеф на "Булгаргаз". И за да могат да влязат посредниците. Сега за няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони левове".

Според него той е предотвратил плащането на неустойки. Павлов говори повече от времето, което му бе отпуснато, защото "народът трябва да знае". Председателстващият Йордан Цонев (ДПС) допусна Павлов да говори.

Изказването на Павлов бе бурно аплодирано от ГЕРБ и ДПС.

Петков отговори:

"Миражът на независими министри беше счупен. Това са поредни кукли на конци на г-н Борисов".

Петков каза, че Павлов се е бил отказал с анекс от 2/3 от азерския газ в полза на "Газпром".

Другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев също взе думата.

"Преди да има кабинет трябва да се премахне запушването на политическия живот. Хора, които не са в тази зала, определят политиката. Всичко може да кажете за нашето правителство, но то имаше програма, изработена пред всички български гражани. И хората, които вземаха решения, бяха в тази зала.

Докато е срамно за лидера на най-голямата политическа партия да признае, че се среща с президента и обратното - за каква нормалност говорим", каза Василев.

И допълни:

"Трябва първо да освободим държавата от терористите, които са я взели в плен, и чак тогава да продължим напред."