В България и Гърция се отчита най-слаба подкрепа за решенията на ЕС, свързани с войната в Украйна. Това сочат данните от социологическо проучване на Евробарометър, разпространени от Европейския парламент.

В ЕС средно 74 на сто от гражданите одобряват европейската подкрепа за Украйна. В 24 държави от ЕС по-голямата част от гражданите са съгласни с тази подкрепа. Най-висока е подкрепата в Швеция (97 на сто), Финландия (95 на сто), Нидерландия (93 на сто), Португалия и Дания (92 на сто), докато в България и Гърция поддръжниците са едва 48 на сто, се посочва в съобщение на ЕП.

Подкрепата за въведените европейски санкции срещу Русия и за помощта за Украйна в ЕС е 73 на сто, а в България - 49 процента.

В отговор на въпроса кои ценности ЕП следва да защитава най-много участниците в проучването са посочили най-често демокрацията ( 36 на сто), защитата на правата на човека (29 на сто) и свободата на словото и мисълта (28 на сто). У нас най-често е била посочена защитата на върховeнството на закона и свободата на движение в ЕС.

Близо две трети от европейците (65 на сто) очакват животът им да се промени заради войната и това е повишение с четири процента спрямо данните от април-май тази година. Според 60 на сто от българите и 72 на сто от останалите европейци страната им е спечелила от членството в ЕС.

БТА