Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който в момента излежава присъдата си в болница, обяви днес, че започва гладна стачка, тъй като службата за изпълнение на наказанията не му е позволила да присъства по видеовръзка на съдебно заседание, на което съдът да се произнесе по молбата му за освобождаване по здравословни причини, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Михаил Саакашвили е започнал гладна стачка, настоявайки да му бъде позволено да участва в съдебно заседание чрез видеоконферентна връзка“ от болницата, където от няколко месеца е лекуван под охрана, каза неговият адвокат Дито Садзагличвили, цитиран от Франс прес. 

Съдебното заседание на тбилиския градски съд по въпроса за евентуално освобождаване на Саакашвили по здравословни причини се състоя днес. На него се очакваше бившият президент да участва чрез видеовръзка, но говорител на службата за изпълнение на наказанията към министерството на правосъдието на Грузия Николоз Абрамишвили каза, че болницата, в която се намира Саакашвили, не разполага със съответните технически средства. В резултат на това съдебното заседание бе отложено за 22 декември, съобщи ТАСС.