Бизнесмени и НПО-та в доскоро окупирания Харкив в Украйна са поръчали партида детски бронежилетки, съобщи съветничка на местния областен съвет в Telegram - Наталия Попова.

Тя публикува видео на дете, облечено в една от бронежилетките, и описа функциите на необичайната защита. Всяка жилетка - те идват в три размера, за малчугани от 4 до 14 години - е оборудвана с прозрачен джоб и дръжка. Джобът е за важна информация, която да оставят родителите, а дръжката на гърба - за да могат спасителите лесно да държат детето при евакуация.

"Не искам такава новина да излиза на бял свят. Трудно е да се проумее, че ни трябва такава мярка. Но за безопасността на децата бяхме принудени да поръчаме детски бронежилетки. Някои казват, че подобна партида във военни действия се поръчва за пръв път в света", пише Попова.

"Тежи ли много?", пита тя детето, а то клати глава.

Производството е финансирано от организация в обществена ползва от Лвив, американското НПО RDI, управлявано от Гари Каспаров, и посолството на Украйна в Япония. Освен детските, са поръчани и 100 леки бронежилетки за възрастни - местната спешна помощ, която работи на първа линия между руските и украинските войски.