„Към момента в България имаме първите изолирани случаи на грип, но сме далече от някакви епидемични стойности. Те вероятно ще се случат след празниците, когато ще създадем условия за разпространение. И, базирайки се на досегашната статистика – в края на януари и първите седмици на февруари се очаква пикът на заразата”.

Това припомни в четвъртък по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести през периода 09-14.12.2022 г. в НРЛ "Грип и ОРЗ" са доказани четири грипни вируса A(H3N2) и три грипни вируса A(H1N1)pdm09. Вирусите са идентифицирани в носогърлени секрети на 5 деца на възраст 6-8 год., хоспитализирани в СБАЛИПБ "Проф.Иван Киров", София и в секрети на двама амбулаторно лекувани пациенти на 29 и 57 г. от София.

„По отношение на свинския грип, който беше засечен тази седмица, има циркулация. Паралелно ще вървят няколко щама. Един доминира - в случая H3N2. Очаквахме този щам, който е част от антигрипната ваксина. Който е успял да се ваксинира – може да бъде сигурен, че в голяма степен е предпазен”, подчерта доц. Кунчев.

„Грипът не е безобидно заболяване. Това, че е масово разпространен и всяка година се срещаме с него, не означава, че не трябва да му обръщаме достатъчно  внимание. Разбира се, сравнение с коронавируса – по отношение на тежест, усложнения и смъртност – не може да става. Но при грипа много зависи какво е моментното състояние на организма. За един грипът ще мине като леко неразположение за ден два. За друг може да се стигне до пневмония или менингит и дори хоспитализация”, добави той.

По време на COVID пандемията най-честите заразни болести са намалели със 7 до 10 пъти. Сега те се връщат.

"Това се наблюдава не само в България, но и в цяла Европа. През последните две години, налагайки мерки, ограничихме разпространението на множество заразни болести, най-вече на респираторни. Чисто конкурентно, когато един вирус има потенциала да бъде епидемичен, той завзема терен и избутва всички останали", обясни доц. Кунчев.