Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза днес, че правителството, водено от “Продължаваме промяната” е купувало природен газ чрез непрозрачни практики, т.е. не е организирало търгове и е договаряло пряко цени, по-високи от тези, които би постигнало при пазарни условия и процедури.

По думите му случаят за закупуването на газ от април до август е точно такъв, което е довело до много по-висока цена на газа.

"Със сигурност е за облагодетелстване на някого, тук е въпросът службите по компетентност да решат на кого. Със сигурност са се облагодетелствали търговците, но, както казваме, не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава", каза Христов.

На въпрос с колко са се облагодетелствали тези търговци, служебният енергиен министър каза, че става въпрос за "стотин милиона лева на месец".

Нямаше веднага реакция от "Продължаваме промяната".

Христов се позова на статута си на служебен министър, който не му позволява да влиза в политически дебати, когато беше попитан за обвиненията на ПП, че бившият шеф на “Булгаргаз” Николай Павлов е отказал големи количества газ от Азербайджан, позовавайки се на тогавашната липса на подходяща инфраструктура и е договорил по-скъп руски газ. 

Павлов, който беше номиниран за министър в отхвърления вчера от парламента проектокабинет на проф. Николай Габровски, влезе в остро пререкание с бившия министър-председател Кирил Петков за начина, по който са договаряни газовите доставки за България.