Бившият образователен министър акад. Николай Денков ще е предложението на "Продължаваме промяната" за кандидат-премиер. В официално съобщение от партията обявиха, че ще се опитат да релизира втория мандат като се върнаха към свой по-предишен вариант на действие - правителство на малцинството заедно с "Демократична България". След приемането на промените в Изборния кодекс от ПП казаха, че се отказват от опита да правят кабинет с втория мандат. Но промяната и в тази позиция на партията дойде след предложението за правителство на ГЕРБ начело с неярка политическа фигура като проф. Николай Габровски.

"България има нужда от отговорно и редовно правителство, което да преведе страната през предизвикателствата и да продължи да гради – за хората. Страната има нужда от правителство, което е готово да поеме политическата отговорност за своите действия, да застане с истинското си лице пред българските граждани и да работи решително за техните интереси и нужди.

С втория мандат “Продължаваме Промяната”, с подкрепата на “Демократична България”, сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели", се казва в позицията на ПП.

Оттам посочват и кои са приоритети, които си постават като най-важни и спешни и които са насочени към постигането на следните национални цели:

Да намалим неравенството в България, като продължим социалната ни политика към най-нуждаещите се. Достойният начин на живот не следва да е запазен само за малцината избрани и близки до властта, а се полага на всички български граждани като основно тяхно право.

Да подпомогнем бизнеса не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез дълго чаканото намаляване на административната тежест и корупционния риск.

Да повишим доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България. Понятията “законност” и “справедливост” трябва да важат за всички, никой не е над закона.

Да влезем в Шенген през 2023 година - българите заслужаваме да бъдем пълноправни европейци, без вътрешноевропейски ограничения. Да влезем в Еврозоната от 1 януари, 2024. Време е да приключим с банковия надзор на прехода, време е да приключим с транзакционните банкови такси за нашите износители, време е валутният риск да отпадне като фактор при инвестиране в България.

„Всички сме убедени, че България трябва да има редовно правителство, и всички виждаме колко е трудно да се състави такова правителство. Затова всеки опит в тази насока трябва да бъде насърчаван“, заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел.

Той пристигна там за участие в Европейския съвет.

„Първата политическа сила получи допълнително време в тази много фрагментирана конфигурация за обмисляне и съставяне на кабинет. В тази ситуация е редно и втората сила да получи някакво допълнително време, стига намеренията за съставяне на правителство да са искрени и времето да се използва както за съставянето му, така и за приемането на важни закони, а не за предизборна агитация“, допълни той.

И завърши с думите, че очаква от партиите да поемат ясна политическа отговорност.