Президентът Румен Радев очаква да ни приемат в Шенгенското пространство най-късно през октомври 2023 г.

Нидерландския премиер Марк Рюте е малко по-оптимистичен – за него крайният срок е лятото.

Поне това стана ясно от техни изявление пред български журналисти в Брюксел преди началото на Европейския съвет.

„Трябват още две неща от България – завършен механизъм за наблюдение на Шенген и нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Това може да бъде направено през лятото. И, ако е възможно, България може да се присъедини“, каза Рюте пред EURACTIV.

“Това не значи „не“, а „не сега“, допълни той, след като се спря пред група български журналисти.

В този момент дойде президентът Румен Радев и Рюте обяви, че оставя репортерите на него.

България работи усилено с Нидерландия и Австрия, които ни блокираха за Шенген, каза президентът. И допълни, че заедно с румънския му колега Клаус Йоханис заедно отново ще повдигнат пред Европейския съвет въпроса за приемането ни.

„Това е тема, от която в България все още много хора са далече. За тях тя е абстрактна, но е от изключително голямо значение за европейското ни бъдеще, възхода на икономиката ни“, сподели държавният глава.

Влизането в Шенген означава незабавно премахване на огромните опашки по границите с Гърция и Румъния. А нашите производители ще имат много по-бърз достъп до своите пазари. Това ще доведе и много по-малки загуби на транспортния бранш, който дава голяма част от брутния вътрешен продукт.

„Това е и борба за нашето достойнство“, допълни Радев.

По думите му за първи път от 2011 г. България получава такава подкрепа за Шенген от всички страни членки и всички европейски институции.

На репликата на Клуб Z, че не всички държави ни подкрепят, а две са против нас, той отговори:

„Тези държави оценяват. Питайте ги. Те оценяват всички усилия, които полагаме  да охраняваме общата граница. Те оценяват борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция. Вижда се, че ние разкриваме все повече нелегалните мрежи – както транснационални, така и наши, вътрешни. За първи път имаме полицаи, разследвани за трафик на мигранти. И вместо да си затваряме очите, преследваме нелегалния трафик по нашите пътища. Дадохме вече и жертви. Всичко това се оценява. Проблемите са все още вътрешни и трябва наистина да помогнем на Нидерландия и Австрия да решат своите вътрешнополитически проблеми“.

Радев и Йоханис ще поискат от европейските лидери ангажираност с крайни срокове.

Българският президент е убеден, че с работата си стесняваме обхвата на критериите на Хага и Виена.

Най-късният срок за влизането на България в Шенген е октомври 2023 г., отговори Радев на уточняващ въпрос на Клуб Z. Но допълни, че ще направим всичко възможно той да бъде ускорен. Президентът не отговори кога е най-ранният срок. Важното е кога българският парламент ще приеме два закона още през януари. Те са за отговорността на главния прокурор и антикорупционният закон.

Абсурдно е България и Румъния да бъдат разделени за Шенген, каза още държавният глава. Северните ни съседи нямат никаква техническа готовност.