Европейската централна банка продължи днес политиката си на увеличение на лихвените проценти и гласува ново покачване с 0,5 базисни пункта - намаление с 0,25 пункта спрямо предишното увеличение от октомври, но и ясен сигнал, че ястребите в банката предпочитат да борят инфлацията пред страховете от нова рецесия. 

Франкфурт ревизира прогнозите си за инфлацията, като според експертите от тази година средно в еврозотата тя ще достигне 8,4 %. Догодина ще бъде над шест на сто, а чак през 2025-та ще достигне до 2,3 на сто, което е близо до целевите равнища за Европейската централна банка. По отношение на икономическия растеж от ЕЦБ очакват тази година той да бъде 3,4 на сто, а догодина едва половин процент. 1,9 и 1,8 на сто са прогнозите за 2024 и 2025-а година.

ЕЦБ вече направи няколко сериозни стъпки към покачване на лихвите като мярка за борба с инфлацията. Макар и бавно, очевидно от числата на Евростат за движението на цените, лихвената базука започва да върши своята работа. 

Повечето анализатори и пазарите очакваха новото лихвено повишение, както и оставане на инфлацията много над целевите равнища от два процента още дълго време. Още по-важни са новите макроикономически прогнози на Европейската централна банка, които също се очаква да бъдат обявени от гуверньорката Кристин Лагард.

От юли тази година Франкфурт направи три лихвени стъпки нагоре - 0,5 пункта през юли и по 0,75 пункта през септември и октомври, и сложи край на политиката на „лесни пари“ – т.е. на количествени улеснения, с които се стимулира икономиката, но и инфлацията.