Депутатът от Държавната дума от фракцията "Справедлива Русия - За истината" Олег Нилов по време на благотворителна акция за деца, наречена "Дърво на желанията", обеща на "момчето Вова от Киев" подарък под формата на руски ракети. Съответният видеоклип беше публикуван в сряда от десетки медии и телеграм канали, предаде на уебсайта си радио "Свобода".

Дървото на желанията е новогодишна акция на Държавната дума, която вече е станала традиционна, по време на която деца с увреждания, деца от нуждаещи се семейства, както и сираци изпращат новогодишни пожелания, написани на пощенски картички, а депутатите ги четат и ги изпълняват. Тази година картички с пожелания бяха написани и от деца на мобилизирани руснаци и деца, живеещи в украински територии, окупирани от руските войски.

Депутатът Олег Нилов, като взе една от пощенските картички от коледната елха, прочете: „Момчето Вова от Киев мечтае за ракети. Вова, ще получиш ракети, чакай“. След това Нилов добави, че "това е шега", но председателят на комисията по младежка политика на Държавната дума Артьом Метелев, който беше зад него, въпреки това закри лицето си с ръка.

От началото на пълномащабно въоръжено нахлуване на територията на Украйна руските войски са изстреляли десетки хиляди ракети по украински градове. По данни на ООН до началото на декември в резултат на военните действия са загинали 6702 украински цивилни, включително 424 деца. Тези данни може да не са пълни, подчертават от организацията.