Европейският съюз обеща да помогне на Украйна да изплати дълга си към руския енергиен гигант "Газпром", възлизащ на 1,53 милиарда долара, предаде АФП.

Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той допълни, че изплащането на дълга е важна част от пакета от помощи, който Брюксел ще предостави на Киев.

По-рано днес стана ясно, че "Газпром" отменя намалението на цените на доставки на "синьо гориво" за Украйна. Като мотив бе изтъкнато, че тамошният монополист "Нафтогаз Украйна" продължава да трупа дългове към руската компания, а изплащането върви със забавяне. Киев е погасил едва наполовина задълженията си от миналата година, изтъкна шефът на "Газпром" Алексей Милер.

Същевременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че страната му е готова да даде на Украйна допълнителен кредит в размер на 2-3 милиарда долара за плащане на доставките на гориво.

По-рано днес парламентът в Киев ратифицира споразумение за приемане на заем от ЕС в размер на 610 милиона евро.

САЩ ще отпуснат на Украйна 1 милиард долара енергийна помощ в рамките на международен кредит. Това заяви пристигналият днес на визита в Киев американски държавен секретар Джон Кери.

САЩ смятат да изпратят експерти, които да помогнат на украинското министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск, както и наблюдатели на предстоящите на 25 май президентски избори.

Съединените щати ще работят с международните партньори, за да гарантират, че Украйна ще разполага с достатъчно средства, за да възстанови своята стабилност и да се върне към икономически растеж, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Високопоставен представител на американското правителство даде да се разбере, че САЩ са готови да наложат санкции на Русия най-вероятно съвсем скоро. Т. е. е въпрос на дни, а не на седмици, съобщи източникът.