До няколко седмици ще е ясно дали има шанс да се състави правителство с втория мандат. Това заяви Николай Денков, който е номиниран от "Продължаваме промяната" за премиер.

Съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че ще правят правителство на малцинството с "Демократична България". Те не очакват подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Ще предложат кабинет само ако е ясно, че политиките, които предлагат, ще бъдат подкрепени.

Денков заяви, че е приел номинацията с идеята да потърси съгласие за най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание.

"Започваме разговори с всички политически сили, идеята е да видим какво може да ни обедини. Утре ще изпратя писмо с покана до всички парламентарно представени сили за обща среща, защото смятаме, че дискусиите трябва да бъдат проведени с всички партньори, които биха подкрепили тези приоритети. Задачата е изключително трудна, но се отнасяме към нея абсолютно отговорно", каза Денков.

Според Василев има шанс мандатът да бъде реализиран.

"Но ако ни питате дали този шанс е голям, той е поне с една партия по-голям отколкото първия мандат", допълни той.

Василев каза, че идеята е всички парламентарни партии да седнат на една маса, ако имат желание и ако е възможно.

"В парламента има 7 партии - 4 от тях днес седнахме около една обща маса. Това не е достатъчно за подкрепата за кабинет, но е едно добро начало. Дали ще се реализира вторият мандат или ще стигнем до трети мандат - нито партиите, нито депутатите в парламента ще се сменят", изтъкна Василев.

И допълни, че на председателския съвет са се отзовали "Демократична България", БСП, както и "Български възход". Заедно с ПП тези формации имат 109 народни представители.

"Смятаме да предложим кабинет на малцинството. Търси се съгласие по политиките, след това по структурата и състава на Министерския съвет", каза още Асен Василев.

Един от основните приоритети на ПП е отказът на т.нар. Хартиена коалиция от измененията в Изборния кодек. В момента на дневен ред в парламента е ветото, което президентът Румен Радев наложи на текстове от Кодекса. На въпрос дали той все още е крайъгълният камък за търсене на подкрепа, Денков отвърна:

"С някои от отговорите, които ще дадем днес, може да попречим на преговорите."