Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в интервю за британското седмично списание "Икономист" казва, че руснаците подготвят около 200 хиляди нови войници и не се съмнява, че с тях отново ще атакуват Киев.

"Руската мобилизация проработи. Не е вярно, че техните проблеми са толкова ужасни, че тези хора няма да се бият. Те ще се бият. Царят им казва да воюват и те отиват да се бият", казва Залужни.

Украинският главнокомандващ казва, че е проучил историята на двете войни на Русия в Чечения и че е стигнал до същия извод - руснаците може да не са толкова добре оборудвани, но все пак представляват проблем. По оценки на Киев те имат резерв от 1,2 милиона-1,5 милиона души.

"Руснаците подготвят около 200 000 нови войници. Не се съмнявам, че те отново ще тръгнат към Киев“, казва Залужни.

По думите му Русия изтегля хора и оръжия за нова офанзива. По-специално, още през януари, но най-вероятно през пролетта, Русия може да започне голямо настъпление от Донбас на изток, от юг или дори от Беларус.

"Икономист" пише, че генерал Залужни, заедно с украинския президент Володимир Зеленски и командващия Сухопътните войски генерал Александър Сирски, са предупредили за критични няколко месеца.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна е уверен, че руснаците, както и през Втората световна война, подготвят нови ресурси някъде отвъд Урал.

"Подготвят се боеприпаси, не много добри, но все пак. Това няма да бъдат ресурсите, които биха могли да бъдат (подготвени) за две години на примирие. Ще бъде отвратително и бойният потенциал ще бъде много, много нисък, дори и да събере още един милион души в армията да хвърлят трупове, както правеше Жуков (съветски военачалник през Втората световна война), това пак няма да доведе до желания резултат".

Западни източници съобщават, че командващият руските войски генерал Сергей Суровикин винаги е гледал на конфликта с Украйна като на многогодишен.

Генералите на руския президент Владимир Путин безмилостно обучават и разгръщат новомобилизирани войски и преоборудват индустрията, за да помогнат на военните - включително, казват украинските командири, чрез производство на артилерийски снаряди.

Отбелязва се, че замразяването на войната би повторило грешката от трите години, предшестващи инвазията от 24 февруари 2022 г.:

„През това време Путин безкрайно разговаряше с лидерите на Запада, които му угаждаха, като в същото време подготвяше армия за нахлуването“.

Залужни отбелязва, че Украйна изчерпва боеприпасите за съществуващите отбранителни системи.

Американските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", които трябва да пристигнат в Украйна, ще бъдат огромен тласък за украинските въоръжени сили, но обучението на войниците да ги използват ще отнеме време.