Държавата има нужда да прави политики през гражданския сектор, тя има нужда да използва ресурса на гражданския сектор, за да осигурява и социални услуги, и да навлиза в областите, в които трудно може да навлезе деликатно, и в изработването на политики.

Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов, който участва днес в публична дискусия, свързана с предложенията за промени в Закона за НПО, публикувани от Министерство на правосъдието, предаде БГНЕС. (Самият Иванов бе програмен директор на организацията Български институт за правни инициативи, преди да стане служебен, а после и титулярен министър, б.р.).

Според публикувания проект за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел ще се създаде Съвет за развитие на гражданското общество, включващ равен брой представители на гражданските организации и на държавните институции. Друг акцент в промените е създаването на Фонд за подкрепа развитието на гражданските организации, който няма да бъде създаван като нова администрация, а ще бъде регламентиран като целева субсидия, предвиждана ежегодно в държавния бюджет.

Министър Иванов предположи, че ще има спекулации при създаването на Фонда за подкрепа развитието на гражданските организации.

"Тези, които експлоатират говоренето срещу гражданските организации, ще експлоатират и тази тема", каза той.

По му обаче финансирането не е важният въпрос. То е просто един от инструментите на държавата да прави политика през гражданския сектор. "В България, в българския публичен сектор не се мисли достатъчно дълго. Дългото мислене с различни секторни политики се случва именно в гражданския сектор", посочи Христо Иванов.

Според Томислав Дончев - вицепремиер и министър по европейските фондове, съществуват съмнения в дейността както на публичните институции, така и при юридическите лица с нестопанска дейност. Той смята от една страна, че за да бъде гражданският сектор силен, той трябва да няма отношения с държавата, но от друга страна държавата трябва да се грижи за гражданските организации. Според Дончев независимостта на гражданския сектор не изключва публично финансиране по концептуални въпроси.

"Демокрацията не е съвършена и гражданските организации трябва да премахват или минимизират дефектите на демокрацията", каза Дончев.

В дискусията взе участие и Марис Йогева, изпълнителен директор на Мрежа на естонските неправителствени организации. В Естония функционира такъв съвет между правителство и неправителствени организации, в него има 24 членове, като поне половината са представители на гражданския сектор. Едно от най-важните неща при такъв съвет, според Йогева, е високото равнище на представителност и при правителството, и при неправителствения сектор.