Прокуратурата в Пловдив иска постоянен арест за задържаните при четирите фрапиращи случая на домашно насилие, извършени само в рамките на едно денонощие.  

Разследващите твърдят, че става дума за „зловещи“ и „жестоки“ инциденти, уточнява Нова тв.

При единия от тях известен бизнесмен от строителния бранш пребил съпругата си от ревност с ракета за тенис.

Тормозил е и двете си деца. И тримата имали инсталирани подслушвателни устройства. Многократно жените им били заключвани в дома си, без тяхно съгласие, вследствие на болезнена ревност. Били са подложени редовно на скандали и побои.

"Връща се мъжът и заварва съпругата си да говори по телефон, който не е виждал, и на който няма поставен подслушвател. Взима тенис ракета и започва да я бие.

Вследствие на това тя има множество хематоми - счупени ребра, разкъсан далак, който е отстранен и т.н. Състоянието на жената в момента е тежко", каза заместник-районният прокурор Атанас Илиев, цитиран от "Марица".

Жената успява да избяга от апартамента. Отива при нейни приятелки и те я закарват в болницата.

"Оказа се, че лекарят я познава. През 2018-а е била при него, заявила, че е паднала по стълбите. За щастие, децата не са станали свидетели. Момичето било на тренировка, момчето също не е било вкъщи", добави прокурорът. 

Ако бъде признат за виновен, го грозят между 3 до 15 години затвор за причиняване на тежка телесна повреда.

Става дума за бизнесмена Симо Касабов. Той е родом от родопското село Змеица и е първи братовчед на Павел и Румен Вълневи, които бяха собственици на българо-американската телевизия BIТ.  Има 6 фирми, които се занимават с консултантска дейност, внос и износ, производство, преработка и търговско представителство и посредничество, производство на електрическа енергия, течни, твърди и газообразни горива, а също така и с покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, внос и търговия с козметични продукти.

Прокуратурата в Пловдив изнесе данни за още три случая на домашно насилие, станали в рамките на денонощие. Сред тях внук е пребил 95-годишната си баба, която е в кома. Мъжът се оказа бивш полицай. 

При третия случай в Пловдив извършителят е нанесъл побой на съпругата си и е направил опит да я изнасили пред двете им деца – на 5 г.

Прокуратурата изнесе данни и за четвърти случай  - мъж, осъждан за убийство, е напуснал клиника на 12.12.2022 г., в която се лекувал за алкохолизъм и на следващия ден упражнил домашно насилие върху майка си – счупил й телефона, потрошил мебели в къщата и я заплашвал. Жената успяла да избяга при съсед от долния етаж, който подал сигнал в полицията.  

Задържаните по три от четирите дела, образувани в четвъртък, вече са със 72-часови мерки, наложени от прокурор. Ще бъде внесено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

„В четвъртия случай лицето е настанено в Център за психично здраве, където ще престои известно време.

Ако се установи, че може да участва в наказателния процес, ще го водим. Ако не, ще се наложат някакви принудителни мерки”, посочи още Илиев.