Световно клубно първенстнво с 32 отбора ще се провежда на всеки 4 години от 2025 г., обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино на пресконференция в Катар.

То ще е през лятото и ще включва най-добрите тимове от целия свят - както личи на нечетни години, за да не съвпада с Мондили, Олимпийски игри и т.н.

Все още не е ясен принципът, по който отборите ще се класират за него, нито пък квотите. Ако има такива, тъй като Инфантино посочи, че ще “бъдат поканени най-добрите тимове в света”.

Той потвърди, че от Световното през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико ще има вече по 48 финалисти, което прави с 16 повече. Те ще бъдат разпределени в 16 групи с по 3 тима. Има вариант и за 12 четворки. Първите два продължават напред в елиминационна фаза.

Голямата новина е, че ФИФА въвежда ежегоден турнир с участието на четири отбора от различни конфедерации през пролетната пауза за мачове на националните тимове.

„Решихме, че в десетдневен прозорец през март ще организираме турнир между четири отбора от различни конфедерации. Идеята е да има повече двубои между състави от различни континенти“, каза Инфантино.

На 1 юни беше организиран мач между победителите в първенствата на Европа и Южна Америка, който беше наречен "Финалисима", като в него се срещнаха Аржентина и Италия. Тогава Лионел Меси и компания спечелиха с 3:0 на “Уембли”.

По-късно УЕФА обяви "Финалисима" и с победителите в Европейското първенство за жени и дамската Копа Америка. ФИФА има планове и за клубен Мондиал за нежния пол, посочи босът на световния футбол.