Безплатни медикаменти за целия курс на лечение за пациентите, обеща здравният министър Петър Москов от Велико Търново днес. Най-новата идея на ресорното ведомство е да разработи специална система за плащане, която да позволи публичните средства за здраве да се харчат по-рационално за цялостната терапия на болните, а не за отделни медикаменти, както е сега. За целта експертите на ведомството разработват специална наредба, която още идния четвъртък ще бъде пусната за обществено обсъждане. 

Конкретната идея е Националната здравноосигурителна каса да плаща 100% всички лекарства, необходими за терапията на дадено заболяване. Те ще бъдат включени в безплатни пакети, а в аптечната мрежа ще бъдат обозначени със зелен цвят. По непотвърдена информация става дума за терапиите на обществено-значимите заболявания, но групите тепърва ще се коментират с фармацевтичната индустрия и здравната каса. В момента осигурителната институция покрива напълно или частично само отделните продукти, включени в позитивния лекарствен списък, като за най-разпространените обществено-значими заболявания болните доплащат между 50 и 75% от стойността им. За сравнение в повечето европейски държави разходите за подобни терапии се покриват изцяло от публичните фондове и достъпът на пациентите до адекватно и безплатно лечение е по-голям.  

Ефектът от новата система за плащане обаче няма да е само за бюджета на касата или за джоба на пациентите. Според министър Москов промените ще сложат край на лобистките игри за лансиране на един или друг медикамент.  

"Това е различен подход и разказът за лобизма "това хапче на коя фирма е и колко трябва да бъде платено от фонда", ще бъде прекратен", разясни Москов. 

Самата идея не е нова и дойде неотдавна от фармацевтичната индустрия, след като в края на миналата година част от производителите и вносителите на генерични медикаменти у нас решиха да изтеглят някои свои продукти от пазара. Причината е в строгите регулации, които изискват лекарствените цени в България да са по-ниски от най-ниските в 17 европейски държави. За част от фирмите условието е доста неизгодно, защото не им позволява да генерират печалба. По този повод Българската генерична фармацевтична асоциация (БГфармА) се срещна с министър Москов, за да му представи някои свои предложения за промени в областта на лекарствената политика. 

"За нас е важно да се гарантира безплатно лечение за социално значимите заболявания. В тази категория попадат преди всичко пенсионери с ниски доходи, които не могат да доплащат 75% от лечението си. Понеже им е скъпо, започват да чупят таблетки или да приемат лекарствата си през ден, за да им стигнат за по-дълъг период. Понякога дори не си ги купуват. Накрая се озовават с неконтролируемо състояние в болницата и се започва – клинични пътеки, байпаси, хирургични интервенции... Ако тези хора разполагат с напълно безплатен базов пакет от няколко генерични продукта, гарантирано ще взимат лекарствата си, ще контролират състоянието си и няма да товарят системата с допълнителни разходи", сподели в специално интервю за Клуб Z председателят на асоциацията Николай Хаджидончев. 

Плановете на здравното министерство в тази посока са потвърждение на заявката, която Петър Москов даде още при встъпването си в длъжност, да стимулира генеричната индустрия у нас. Според експертите подобна политика ще намали публичните разходи за лекарства с поне 30-40 на сто, което на свой ред ще освободи ресурс за лечението на повече болни или за осигуряване на иновативни медикаменти за редките заболявания.