Само няколко месеца след започването на строителството, в събота Германия пусна в експлоатация първия си терминал за внос на втечнен природен газ. На откриването му присъства и канцлерът Олаф Шолц.

В присъствието на германския канцлер Олаф Шолц тази сутрин в пристанището на Вилхелмсхафен бе открит първият германски терминал за внос на втечнен природен газ (LNG). Министърът на икономиката Роберт Хабек, министърът на финансите Кристиан Линднер и министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл също присъстваха на церемонията.

Плаващият терминал край бреговете на Северно море в Долна Саксония ще помогне за преодоляване на недостига на газ в Германия, причинен от липсата на доставки от Русия. До края на следващата година трябва да бъдат изградени още четири терминала в Брунсбютел, Щаде и Любмин. Федерацията на германската индустрия (BDI) предупреди, че не бива да се прекалява с еуфорията: дори и с новия терминал опасността от недостиг на газ не е предотвратена.

Канцлерът Олаф Шолц обаче посочи, че вече води преговори да повече договори за доставка. 

"Всъщност ние успешно създадохме такъв терминал тук за много кратко време. Специализираният кораб ще изпълнява тази задача, като оперативно ще извършва преобразуването на втечнения газ в газообразно състояние и ще го подава към германската енергийна система. Това е много важен принос за сигурността ни", каза той, цитиран от БНР. 

Според канцлера доставките на газ за Германия през зимата на 2023/2024 г. ще бъдат осигурени и от Норвегия, САЩ, Персийския залив и Нидерландия.