Хартиената трудова книжка може да отиде в миналото, ако се приемат внесен в Народното събрание законопроект за промени в Трудовия кодекс, съобщи БНР. 

Промените ще позволят не само да не разнасяме и губим синьо-лилавата книжка, но и да имаме постоянен и лесен достъп до данните в нея като работници. А работодателят няма да може да вижда колко сме получавали на предишната си работа.

"Сега на хартиената книжка това се вижда и всъщност това ограничава възможността на служителите да преговарят за заплата", обяснява Божидар Божанов, бившият министър на електронното управление.

Той е един от вносителите на проекта, като е работил по него още по време на мандата си като министър в правителството на ПП, ДБ, БСП и ИТН.

Бизнесът подкрепя електронната трудова книжка, обяви пред БНР зам.-председателката на Българската стопанска камара Мария Минчева.

"Една част от редица документи специално в трудово-правните отношения, в които има много хартия, много подписи, които просто са ненужни, ние искаме да се махнат", каза тя.

За да се осъществи идеята обаче е нужно не само промените да бъдат приети от НС. Трябва да бъде изграден и електронен регистър до септември 2024 г. от Агенцията по заетостта и Министерството на електронното управление. Сканирането на хартиените книжки ще продъжи още две години след това. Първоначалното попълване на регистъра на заетостта ще става от базите данни на НОИ. Според Минчева промяната може да стане още за година.