Стигнахме до края на историческия първи зимен Мондиал, първи и в Близкия изток. Днес от 17 часа е финалът Аржентина - Франция на стадион "Лусаил".

И двете нации имат по две световни титли - "албиселесте" от 1978 г. и 1986 г. Тимът ще играе на шести финал. "Петлите" седнаха на трона през 1998 г. и преди четири години в Русия. За тях това е четвърти пряк сблъсък за най-голямото отличие във футбола - само веднъж са губили, през 2006 г. в Германия.

Личи по-добра успеваемост на Франция, но в преките двубои предимството е на страната на Аржентина - 6 победи за латиноамериканците, три загуби и три равенства. Това ще е 13-ият им официален сблъсък - за кой ще е фатален?

За последно те спориха на осминафинал на Световното в Русия, като тогава спечелиха "сините" - 4:3, след което стигнаха до финала и станаха първенци. Аржентина загуби финала срещу Германия сред продължение - 0:1, в Бразилия през 2014 г.

В Катар и двата тима допуснаха по една загуба в групите. "Албиселесте" в първия си двубой срещу Саудитска Арабия, а "петлите" в последния с Тунис.

Тази вечер Дидие Дешан може да стане първият човек, станал двукратен световен шампион като треньор, след като е бил и като футболист. А за Лионел Скалони това би бил втори голям трофей в карерата, след като през м.г. изведе селекцията до триумф на Копа Америка.

Много се говори, че това ще е последният мач на Лео Меси на Световно, а много вероятно и за Аржентина. И последният му шанс за грабне единствения голям трофей, който му липсва. Ако го направи, ще стане деветият играч в престижния клуб на "Трите корони". Членовете му са печелили "Златната топка", Шампионската лига и световната купа.

Главен съдия ще е полякът Шимон Марчиняк. На трибуните на 90-хилядния "Лусиал" се очаква аржентинците да имат огромно предимство. Ще присъства френският президент Еманюел Макрон, който беше в ложите и на полуфинала с Мароко. Очаква се да го придружават френски футболни величия и други известнти личности.

Аржентинският президент Алберто Фернандес заяви, че ще гледа двубоя у дома.

Снощи Хърватия спечели третото място след 2:1 над Мароко.