Европейската комисия обяви днес в Страсбург законодателното предложение за бъдещия Европейски фонд за стратегически инвестиции.

Той ще се ръководи от Управителен съвет, където ще са представени главните му акционери - Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Подборът на проектите ще извършва Инвестиционен комитет от шестима независими екперти.

Предложението включва още процедура за подбор и управление на проектите, така че те да могат да привлекат частни инвеститори и консултационен център осигуряващ техническа помощ за тях. 

Европейската комисия ще взема предвид вноските направени от желаещите държави във фонда или в гарантирани от него проекти при оценката на техните публични дефицити и дългове в рамките на Европейския семестър. Това ще позволи по-гъвкаво прилагане на правилата за публичните финанси в Пакта за стабилност и растеж, които да стимулират инвестциите и заетостта. 

Фондът трябва да се състои от най-малко 21 милиарда евро, като 16 милиарда от тях трябва да дойдат от европейския бюджет, а 5 милиарда - от ЕИБ.

Тези пари трябва да гарантират 15 пъти повече частни инвестиции или 315 милиарда евро в рискови проекти в транспортната и енергийната инфраструктура, зелената икономика и икономиката на знанието. Основно изискване е те да създават работни места и да имат общоевропейско значение.