Аржентина стана световен шампион за трети път след финал, който трудно може да се опише. И отново имаше Божия ръка за аржентинците в неописуема битка с Франция - 2:2 в редовното време, 3:3 след 120 минути, 4:2 след дузпи пред 88 966 зрители на ст. "Лусиал" в Катар.

Лeо Меси най-сетне стана световен шампион. Това бе последният му двубой на Мондиал.

Аржентина доминираше, поведе с 2:0 преди почивката. Франция възкръсна, изравни в последните 10 минути. Аржентина поведе във второто продължение, Франция изравни. Лео Меси вкара два гола, а Килиан Мбапе - три. Приличаше на престрелка.

Това е най-великият финал в историята на Световните първенства!

Много въпроси се задаваха как ще подходят двата съперника към мача, особено в началото. Франция играе дефанзивен футбол, оставяйки топката на съперника и наказвайки грешките му. Аржентина може и по двата начина, но показа, че печели и като съперника си в Катар.

Не чакахме дълго, а твърденията за взаимно дебнене не се оправдаха. “Албиселесте” започна агресивно и енергично - с преса, особено в средата на терена, взе и топката.

Тимът на Лионел Скалони уверено започна да ниже атаки, разчитайки най-вече на левия фланг на атаката, където Анхел ди Мария - най-после здрав, създаваше много грижи на защитата на “сините”.

Аржентинците отправиха два опасни удара, вторият от които на Ди Мария бе чудесна ситуация, но крилото прати топката над вратата.

В 22-ата минута “Ангелът” на аржентинската атака получи пореден пас, излъга съперник, при което нахлу в наказателното поле и при съприкосновение с Усман Дембеле падна. Дузпа, която е спорна, но полският съдия Шимон Марчиняк не се поколеба, а явно и ВАР реферите не му сигнализираха, че може да е сбъркал. 1:0 в 23-тата.

От 11-те метра Лео Меси хладнокръвно откри, отбелязвайки шестия си гол на Мондиала, с което и поведе еднолично пред Килиан Мбапе. А днес Меси стана №1 по мачове на Световни първенства - 26. Той изпревари Лотар Матеус.

Очакваше се, че Франция ще реагира, ще опита са отвърне, но не би. Тимът продължи по същия пасивен начин да играе в защита. И бе наказан.

В 36-ата Меси и компания отнеха топката в средата на терена, последва светкавична акция с по едно докосване, като единствен Лео игра два пъти с кълбото, а Хулиан Алварес даде брилянтен пас на Ди Мария - 2:0.

Шок за Франция, стадион “Лусиал” едва не експлодира, както и цяла Аржентина.

В края на полувремето Дидие Дешан прибегна до нестандартен ход, вадейки от игра двама от нападателите си, до момента пълни фигуранти - Усман Дембеле и Оливие Жиру. Франция не излезе от съня и полувремето завърши 2:0.

Веднага след почивката ситуацията не се промени много. Франция най-сетне пое някаква инициатива, но по-опасните и експлозивни атаки отново бяха в бяло и небесносиньо. Аржентина продължи да бъде отборът с повече енергия и хъс, по-задружният, този, който печелеше първите топки, а когато атакуваше, намираше празните пространства. В няколко ситуации не стигнаха сантиметри за трети гол.

Не се виждаше как Франция ще се вдигне от пепелта. Световните шампиони от Мондиал 2018 нямаха удар във вратата, а дълго и удар към вратата!

В 79-ата минута обаче, като от нищото Коло Муани - една от смените на Дешан, получи извеждащ пас и бе задържан от Николас Отаменди. Дузпа, превърната в гол от “тихия” до момента Килиан Мбапе. 1:2 в 80-ата, Франция получи импулс и надежда.

И я грабна с пълна сила, като “тихият” Мбапе избухна - в 82-ата той влезе в комбинация и получи пас на границата на наказателното поле. Последва директен триков удар - 2:2! Мбапе отново поведе при реализаторите със 7 попадения. Уж решеният мач стана трилър.

Шок за Аржентина този път. Психологията на финала рязко се обърна - като от нищото. За две минути.

Аржентина допусна това и в четвъртфинала с Нидерландия - 2:2 от 2:0 в последните минути на редовното време. Какво преобразяване на Франция!

“Албиселесте” не приличаше на себе си, докато “ле блю” засия ярко. В самия край всяка атака на Франция носеше опасност. Мартинес спаси отбора си след удар на Тюрам. Мбапе летеше, носеше тима си на гръб! Закъсняло събуждане, но събуждане.

А в дългото добавено време Меси намери сили да пробва Юго Лорис, който се намеси блестящо. Край на редовното време - 2:2. И ако смелите смени на Дешан (Гразман също пое към скамейката рано) го оставиха над водата, то решението на Лионел Скалони да извади Ди Мария малко след 60-ата минута ще се коментира дълго.

Франция опита да продължи да затяга примката и в първото продължение. Аржентина обаче позатегна защитата си и в края му съжаляваше, че не дръпна отново в резултата. Два пропуска направи Лаутаро Мартинес, който влезе със свежи сили. А при удар на Леандро Паредес защитникът Рафаел Варан изчисти топката с глава пред голлинията.

Тази линия в битката обаче продължи. Аржентина явно излезе от шока и реши да се сражава за победата, без да чака дузпите. А когато Аржентина вземе топката, става опасно, както установихме много пъти на това Световно.

В началото на второто продължение Меси тества Лорис отново. А в 109-ата “албиселесте” разигра, Мартинес стреля, Лорис изби, но топката стигна до Лео, който стреля и на половин метър във вратата френски бранител изби - 3:2. Аржентина пак бе високо, високо!

Не задълго този път. Малко след това имаше корнер пред вратата на “гаучосите” и след удар защитник игра с ръка - втора дузпа за Франция. Тук се намеси ВАР и отсъди точно. В 109-ата минута Килиан Мбапе вкара, направи хеттрик и отново излезе напред при голмайсторите с 8 гола - 3:3 в 118-ата.

Нереален мач. Исторически. Върховен.

В самия край и двата отбора изтърваха по още веднъж. Първо Мартинес спаси своя отбор при голов шут на Моани, а в ответната акция пропусна и Лаутаро Мартинес. Инфарктно! Дузпи.

При дузпите

Килиан Мбапе (Франция) - гол, 1:0

Лео Меси (Аржентина) - гол, 1:1

Кингсли Коман (Франция) - пропуск, Мартинес отново се хвърли в левия ъгъл и спаси

Паоло Дибала (Аржентина) - гол, 2:1

Орелиен Чуамени (Франция) - аут, топката мина встрани! 

Леандро Паредес (Аржентина) - гол, 3:1

Коло Моани (Франция) - гол, 3:2

Гонсало Монтиел (Аржентина) - гол, 4:2! Край, Аржентина е световен шампион за трети път. Тази драма все пак приключи.

На трибуните