България е приела само един от 22 закона, от които зависи получаването на средствата от европейския План за възстановяване и устойчивост, каза тази сутрин по БНТ вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

"Внесохме ги в първия ден на парламента, от два месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С две години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции", каза Пеканов, пояяснявайки, че има предвид закон, защитаващ хората, които подават сигнали за нередности и злоупотреби.

"Взехме 2,7 млрд. лева. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки, от които 22 минават през парламента", каза Пеканов.

Три законопроекта, подготвени от Министерството на финансите, трябва да бъдат разгледани от това Народно събрание, в противен случай ще бъде трудно влизането на България в еврозоната в предвидените срокове, каза още Пеканов, цитиран от БТА. 

Става дума за промени, свързани със Застрахователния кодекс, независимостта на Българската народна банка и подобряване на мерките за защита срещу изпирането на пари.

Тези са свързани с Договора за функциониране на Европейския съюз, на чиито изисквания според  Пеканов България не отговаря напълно в момента.