Няколко ареста на криминално проявени лица са извършени тази сутрин във Видин и Враца.

В двата града тече спецоперация на полицията, жандармерията и прокуратурата. Обект на интерес са известни на органите на реда лица, за които има данни, че се занимават с незаконно лихварство, изнудване и побоища на длъжници, както и с разпространение на наркотици.

Това обаче става дни след успешните повсеместни операции, кръстени "Бяло" - срещу наркоразпространението.

В техните рамки МВР и прокуратурата похвалиха сътрудничеството си.

Днес полиция е влязла в офисите на известни имена от местния криминален контингент, проверяват се и няколко автокъщи, както и заведения.

Спецоперацията е по разпореждане на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и главния секретар Петър Тодоров, разписан е план за действие от Борислав Сарафов - шеф на НСлС и зам.-главен прокурор.

Поводът за операцията са извършените тежки криминални престъпления на територията на областта - грабеж на възрастни хора, палеж на автомобил, каза на брифинг Атанас Илков, шеф на ГД "Национална полиция".

Интересно е още нещо - според техни анализи "ескалира напрежението между лица от криминалния контингент и силови структури от бившето мутренско време".

"Няма да оставим почва за развитие на тези техни намерения", зарече се полицейският шеф!

Целта на акцията е ефективното противодействие на престъпността. Резултатите на спецоперацията ще бъдат обявени официално утре.

Ангажиран е целият ресурс на Министерството на вътрешните работи с цел да не бъде допуснато усложнение на обстановката, допълни Илков.

Извършва се проверка на автомобили за притежание и разпространение на наркотични вещества, проверяват се и заложни къщи.