Илон Мъск поиска от потребителите на "Туитър" да решат дали да остане начело на платформата за социални медии, след като призна, че е направил грешка вчера с въвеждането на нови ограничения за публикациите, с които се забранява популяризирането на конкурентни уебсайтове на социални медии, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването приключи към 13:20 часа българско време и милиардерът едва ли е останал доволен - 57,5% от общо 17,5 милиона гласували подкрепят смяната на Мъск.

По-рано собственикът на "Тесла" обяви, че потребителите вече няма да имат право да включват потребителски имена или линкове към "Фейсбук", "Инстаграм", "Мастодонт" и други платформи, които бяха определени от компанията като "забранени".

Този ход обаче предизвика незабавна вълна от критики, дори сред досегашни защитници на новия собственик на "Туитър", така че Мъск в крайна сметка обеща да не предприема по-сериозни промени в политиката без онлайн допитване до потребителите.

Пример за това е известният инвеститор в рисков капитал Пол Греъм, който в миналото хвалеше Мъск, но вчера каза на своите 1,5 милиона последователи в "Туитър", че това е "последната капка" и че може да го намерят в "Мастодонт". Акаунтът му в "Туитър" беше незабавно спрян, а скоро след това възстановен, тъй като Мъск обеща да отмени политиката, въведена само няколко часа по-рано.

Бившият главен изпълнителен директор на "Туитър" Джак Дорси отговори на публикацията за новите условия в социалната мрежа с една дума: "Защо?".

Обещанието на Мъск да позволи на потребителите да решат бъдещата му роля в "Туитър" на базата на онлайн допитване без научна стойност се появи сякаш ненадейно вчера, въпреки че той обеща през ноември, че скоро ще има реорганизация, отбелязва АП.

Мъск заяви пред съд в щата Делауер миналия месец, че ще намали времето си в "Туитър" и ще потърси нов ръководител на компанията. Той беше разпитан как разпределя времето си между "Тесла" и останалите си компании, включително "СпейсЕкс" и "Туитър". 

По думите му той никога не е искал да бъде изпълнителен директор на "Тесла" или на която и да е от другите компании.