Пациентите от белодробната болница във Варна ще бъдат пренасочени към други градове.

Това е решението, което предлага Министерството на здравеопазването, след като ситуацията в специализираното лечебно заведение стана съвсем критична и то остана без ток, а пациентите бяха пуснати да се лекуват по домовете им.

По-рано днес работещите в болницата излязоха на протест като затвориха временно пътя между Варна и село Константиново. Лекари, медицински сестри и санитари поискаха Общинският съвет на Варна да вземе решение да покрие дълговете на болницата от 700 хил. лв. Персоналът не е получавал 10 заплати.

Д-р Петър Петров, завеждащ стационарно отделение, обясни, че след прекъсването на електричеството вече не могат да бъдат осигурявани елементарни битови условия за болните и те са пуснати да си ходят, като са им дадени лекарства.

Микролабораторията обаче не работи, не са вземани контролни изследвания от пациентите и не можем да кажем каква е степента на риск те да заразяват околните, допълни Петров. Според него Община Варна не е помислила за хората, спирайки финансирането на лечебното заведение.

За болните няма алтернатива, няма къде да се лекуват, обясни лекарят. Той коментира още, че заради спрения ток в момента е преустановено издаването на всякакви документи, включително насочване към ТЕЛК.

В позиция от Общинския съвет обявиха, че са готови да изплатят заплатите, но останалите задължения трябва да се покрият от държавата.

"Те са изцяло свързани с лечебната дейност, която се финансира от държавния бюджет", се казва още в позицията оттам.

За последните 10 години от бюджета на града са изплатени на болницата над 3,5 милиона лева за покриване на натрупани задължения. Въпреки многократните апели към министерството на здравеопазването, няма повишаване на субсидията за нейната работа

И тук прехвърлянето на топката продължи. От Министерството на здравеопазването отговориха, че болницата е общинска, а субсидията от държавата, която ѝ се полага, ѝ е била изплатена навреме. На подобен принцип на работа били и други лечебни заведения в страната, но само това било достигнало до подобно състояние, било "въпрос на мениджмънт, на контрол".

Пациентите от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна ще бъдат пренасочени към други лечебни заведения.

Това каза в ранния следобед пред журналисти доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Той не пропусна да подчертае, че МЗ не е принципал на болницата.

"Няма как да знаем каква е политиката и какви са намеренията на Община Варна по отношение на това лечебно заведение. Няма как ние да преценяваме вместо Общинския съвет на Варна."

"Няма механизъм, по който подпомагане да бъде предоставено. Министерството на здравеопазването ще се намеси дотолкова, доколкото трябва да осигури лечение и диагностика за пациентите на лечебното заведение, но няма как да се намеси в работата на Община Варна", добави той.

По думите му засега трябвало да се намеси общината, както и РЗИ-Варна, за да се изолират туберкулозноболните.

Вариантите за болницата ще ги разберем след два-три дни, каза още Мавров. В сряда здравният министър Асен Меджидиев свиква среща с участието на страните, които имат отношение към случая и "тези пациенти да бъдат обслужени навреме и пълноценно".

Идеята на МЗ към момента е болните, които са със сериозни белодробни заболявания, да се пренасочат към други градове като Бургас, Пловдив, София, където имало подобен тип лечебни заведения.

За да даде своя принос в нагнетяването на напрежение, на протеста днес се изяви и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който намеси украинските бежанци в случая, в който община и държава не поемат отговорност за болница със здравни и социални функции.

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна от години е в тежко финансово състояние и е на ръба на оцеляването. Още през януари т.г. има сигнали, че ситуацията се влошава, получено уведомително писмо от енергодружеството за прекъсване на електричеството за неплатени задължения за 34 000 лв. Тогава директорът ѝ Христо Ганчев съобщава, че болницата има общо 115 000 лв. задължения към различни доставчици, включително и към енергодружеството.