Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е на посещение в Украйна. Това става ясно от публикация на украинския министър на отбраната Олексий Резников в "Туитър", съобщава БТА.

Резников изразява благодарност за решението на страната ни да изпрати военна помощ на Украйна.

Няма официално съобщение за посещението от страна на Министерството на отбраната.

Парламентът ратифицира споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 166 народни представители, а 48 бяха "против". От "БСП за България" и от "Възраждане" призоваха да се отхвърли този договор и да не се ратифицира.  

Списъкът с оръжия няма да бъде обнародван в "Държавен вестник", решиха още депутатите.

Силите за териториална отбрана на Украйна са оборудвани с български противотанкови оръжия, съобщиха от украинското Министерство на отбраната. Съобщението е цитирано от БНТ

Български противотанкови гранатомети вече са изпратени на Силите за териториална отбрана на Украйна.  От съобщението обаче не става ясно дали тези оръжия са част от военната помощ за Украйна, гласувана от Народното събрание преди дни, или частни доставки.

Противотанковите оръжия са предназанечи за унищожение на танкове, самоходни артилерийски системи и други бранирани машини, както и да унищожава силите на врага.

От бригадата посочват, че с новите оръжия украинските противотанкови подразделения са оттренирали и демонстрирали способности за увищожаване на бронирани машини на врага и жива сила.

От министерството посочват, че противотанковите оръжия са били оборудвани със специални оптични системи, както и с български снаряди и експлозиви, които също са били доставени.

Този тип оръжия магат да унищожават силите на врага в укрития и тухлени сгради посочват също така от сайта на МО на Украйна.

Тези снаряди могат да пробиват бронировка от 300 милиметра и да поразяват цели на разстояние 1,3 километра. Противотанковите оръжия са произведени от "Арсенал" в България.

От МО на Украйна посочват още, че друг тип български протвотанкови оръжия също са влезли на въоръжение в украинската армия.