Отидете на фронта - купете на дъщеря си смартфон.

Това е посланието, което може да се извлече от излъчен по руския ефир пропаганден клип, призоваващ скатаващите се руснаци да изпълнят дълга пред родината. Но не за да "денацифицират", "демилитаризират" и "десатанизират" Украйна, а за да не ги помислят децата им за нещастници.

Ето сюжета накратко:

В началото присъстваме на разговора на две приятелки в стаята на главната героиня Альона. Тя показва касичката си и радостно споделя, че скоро ще има достатъчно пари, за да си купи нов смартфон.

Прекъсната е от баща си, който я привиква в коридора и иска пари, тъй като не са му превели заплатата. Альона с раздразнение му подава касичката и се връща при приятелката си. Двете продължават да си приказват на фона на тъжно пиано и от разговора им разбираме, че бедният баща е ветеран, който се е доказал като герой на фронта в неуточнен конфликт. Приятелката на Альона съвсем между другото изтъква, че татко й така и не е привикнал към цивилния живот и затова сега се е записал доброволец за войната в Украйна.

"Той каза, че не може просто да седи тук, докато нашите деца са там. Разбира се, притесняваме се за него, но той постоянно ни пише и звъни. Скоро ще се прибере", разказва още тя. 

Целият им разговор обаче е подслушван от бащата на Альона. Той решително си облича якето и излиза навън.

Пренасяме се шест месеца в бъдещето и бойците от военната част, към която е бил причислен бащата, са посрещнати като герои на входа на града (Новоуралск). Альона обаче го посреща на входа апартамента и първото нещо, което той прави е да й поднесе така жадувания смартфон.