Тридневната карта за всички линии, месечната за една линия, за метрото и комбинираната, тримесечната и шестмесечната карта за целия градски транспорт - всички отпадат от 1 януари 2023 г., обяви Центърът за градска мобилност.

Това е част от основните промени на билетите и картите в София, разработени от работна група към общината.

Причината за премахването на тези опции са новите възможности за другите абонаменти. Тъй като годишната карта за всички линии (която има и намалени варианти за студенти, ученици и пр.) може да се плати на три вноски, това обезмисля и шестмесечната, и донякъде тримесечната карта.

Месечните карти за една линия не са практика никъде в Европейския съюз - а в България те позволяваха на човек да се движи и във всички линии, споделящи тази на основната, която е платена. Това е водело до сериозни загуби за ЦГМ.

Двата нови вида билети - за 30+ (1,60 лв, колкото досегашният еднократен) и 60+ минути (2,80 лв) - не са толкова ограничени, колкото изглеждат на пръв поглед. Билет за 30+ минути означава, че можем да се прекачваме колкото пъти искаме в рамките на тези 30 минути - но стига да сме в превозно средство, след 30-тата минута билетът остава редовен до края на пътуването ни, дори то да продължи още час.

Промените в плащанията бяха приети практически единодушно от СОС. Причината разясни пред Клуб Z независимият общински съветник Борис Бонев, който е по принцип критичен към ЦГМ и управлението на градския транспорт.

"Имахме избор да увеличим или цените на всички карти и билети, или да запазим тези на най-популярните, но да премахнем някои абонаменти."