За изумителен случай разказва бТВ - в столичната болница "Шейново" са били разменени две бебета. 

Това е станало преди два месеца. Едната от майките обаче се усъмнила, че бебето, което гледа е нейно - заради липса на каквато и да е било визуална прилика със семейството. Така тя решила да направи ДНК тест, резултатът от който излязъл вчера и показал, че съмненията й са основателни.

Другата родилка обаче отказва към този момент да се тества, заявява бТВ.

В болницата е била назначена вътрешна проверка. Според резултата от нея гривните на ръцете на майките и децата са били с различни номера още при изписването.

„След като разбрахме, че има такова съмнение, веднага се обърнахме към полицията. Органите на реда започнаха съответните действия и нещата вървят към добър край”, коментира пред Нова тв д-р Румен Велев, директор на болница "Шейново".

Той обясни, че не вярва родителите на едно от бебетата да са отказали да дадат ДНК проба. Самият той разбрал за случилото се на 7 декември.

„За първи път присъствам на такова нещо в нашата болница”, добави той.

Днес изявление по повода даде и зам.районният прокурор на София ИванСтефанов. Той потвърди, че ДНК експертиза е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца в София, не съответстват на биологичните такива.

„Извършваме разследване по член 184 от НК, за заменени малки деца в голямо столично болнично заведение.

(Текстът на този член звучи буквално така: Чл. 184. (1) Който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години, б.р.)

Разпитани са 28 души, взети са биологични материали от майките на малките деца. От ДНК експертизата е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните такива. А именно, че двете новородени са разменени при изписването от болничното заведение", посочи зам.-районният прокурор Стефанов", цитиран от Нова тв.

По думите му в момента се извършват множество действия по разследването.

„Делото е върнато в полицията. Указани са допълнителни разпити на допълнителна група лица, за да се установи в пълнота фактическата обстановка и обстоятелствата довели до размяната на двете деца”.

Прокурор Стефанов беше категоричен, че и двете майки са съдействали за вземането на биологичния материал за ДНК експертиза. Той уточни, че към момента децата са при жените, с които са изписани от здравното заведение. "Уведомена е Дирекция "Социално подпомагане", която да прецени дали някое от децата е в риск или опасност. Такива данни няма", подчерта той. 

На децата са били поставени правилните гривни.

„Разменени са били гривните на майките. Едната от тях е установила, че номерът на нейната ръка, не е същият като тази на ръката на детето, която е била запазена за спомен”, подчерта прокурорът.

И допълни, че именно разликата в номерата на двете гривни е породила съмнението ѝ.

При установяване на вина наказанието е до две години затвор, подчерта прокурор Стефанов. 

По-късно дойде и кратко официално съобщение от пресцентъра на прокуратурата:

Във връзка с високия медиен интерес, касаещ информация за разменени бебета в болница в гр. София, Софийска районна прокуратура съобщава следното:

На 14.12.2022 г. след доклад на случая от Главна дирекция „Национална полиция“ в Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 184, ал. 1 от НК за това, че през месец септември в болница в гр. София умишлено са заменени малки деца.

До момента в хода на разследването са разпитани множество свидетели и е изготвена ДНК експертиза.

Разследването по случая продължава.