Главният изпълнителен директор на Twitter - и нов собственик - Илон Мъск, си търси заместник. Спешно. Това стана след крайните резултати от анкетата, която самият Мъск пусна в любимата си платформа.

Тя поставя простичък въпрос - трябва ли Мъск да напусне ключовата позиция. Милиардерът подчерта, че ще последва решението от анкетата.

Над 17 млн. души гласуваха, като 57,5% от тях гласуваха "да". Забележително е, че подкрепата към Мъск е толкова висока, като се има предвид, че множество от критиците му организираха за часове активни кампании за гласуване.

Мъск твърди, че ще си удържи на думата - в момента в който намери "някой достатъчно глупав, че да се хване на работа".

Милиардерът обаче показа и че не е доволен от резултатите - като заяви, че може би само платени потребители - тези, които дават 8 долара на месец за Twitter Blue - трябва да могат да гласуват в анкети. 

Факт е, че още в самото начало Мъск обяви, че поема поста временно и ще търси някой друг в близкото бъдеще.

За три месеца в управлението на Twitter, милиардерът натрупа основно негативи. Бизнесменът, който купи компанията за над 40 млрд. долара, уволни моментално близо половината от служителите. После набързо въведе платена версия на верификацията, свали я и пусна отново преди седмица. 

Модерацията на Twitter на практика се срина, а за финал Мъск изгони от платформата редица журналисти, които отразяват именно социалната мрежа. Това доведе до осъдителни декларации от страна на ООН и ЕС.

А междувременно от това страдат и другите компании на Мъск - Tesla и SpaceX, на които също е номинално главен изпълнителен директор. Акциите на Tesla падат, а много от акционерите смятат, че той няма време да обърне особено внимание на основните си брандове заради Twitter.