Коледа може и да е най-прекрасното време от годината, както твърди клишето за празника, но е и сезонът на свръхконсумацията. Само в Обединеното кралство средната сума, която харчат домакинствата за подаръци, храна и т. н., е с 811 евро (700 паунда) повече в сравнение с останалите месеци от годината, пише "Дойче веле".

С това увеличение на консумацията идва и ръстът в произвеждания боклук. Отпадъците на домакинствата през този период от годината в САЩ се увеличават с 25 на сто.

Има обаче много различни начини да празнуваме Коледа хем весело, хем с малко повече грижа за околната среда.

Подаръците: секъндхенд, направени вкъщи и още какво

Размяната на подаръци е един от ключовите моменти по време на празниците. Но това може да става и с внимание какво избираме да подарим.

Мислете какво купувате и търсете местни стоки, които са направени от рециклирани материали. Гледайте подаръците да са издръжливи и да имат по-дълга употреба, вместо неща, които използвате един-два пъти и после изхвърляте.

Даряването или преподаряването на неща, които не ви трябват, също е опция. Според проучване на YouGov 57 на сто от британците са получавали поне по един нежелан подарък на Коледа, като по-голямата част смятат, че в такъв случай да се преподари подобен нехаресван предмет е напълно приемливо.

Според изследване от 2020 г., публикувано в сп. Nature, нещата, направени от хората, надживяват всякакъв живот на планетата. Така че по-добре потърсете нещо запомнящо се и минало проверката на времето в многото винтидж или секъндхенд магазини.

Ако сте надарени с известна сръчност или усет към готвенето, има много възможности сами да изработите/приготвите подаръка.

За най-нетворческите натури - има различни подаръчни талони, ваучери, билети за театър и за посещения на други събития.

По-малко боклук по Коледа

Ако искате да не се стига до препълване на кофата ви за боклук по Коледа, избягвайте прекаленото опаковане на подаръците, намалете употребата на пластмасата за еднократна употреба и въобще внимавайте какво изхвърляте.

Данните показват, че около 50 хил. дървета всяка година се унищожават, за да се направят 365 321 км опаковъчна хартия в Обединеното кралство. И, да декорираната хартия изглежда много красива, но нито тя, нито пластмасовите опаковки могат да се рециклират в повечето случаи.

Един от начините да разберете дали опаковката може да се рециклира, е да я свиете на топка. Ако остане смачкана, тогава може да я пуснете в кофата за рециклиране.

Друг начин е да използвате вече употребена, но запазена опаковъчна хартия. Също може да прибегнете и до плат, в който да увиете подаръка и който може да ползвате отново и за други цели.

"Зелена" вечеря за празника

По Коледа се приготвят и после остават неизядени огромни количества храна.

Добре е да не купувате безразборно всичко, което видите, а да направите план преди това какво количество и от кои продукти ще ви е необходимо, да сте наясно какво точно ще приготвяте и за колко хора. Така ще помогнете и на джоба си, и на околната среда.

Направете украсата като екодекорация

Закъде сме без украсата за Коледа, елхата, лампички, които повдигат настроението?

Една добра алтернатива на старото осветление е използването на LED лампи. Те са по-дълготрайни, спестяват консумация на ток.

Не купувайте декорация за Коледа всяка година, прибирайте си старата. Ако искате нови играчки на елхата, отделете време и като се забавлявате със семейството или приятелите, сами си ги направете от подходящи материали.

И така стигаме до големия въпрос по Коледа - каква да е елхата - истинска или пластмасова за многократна употреба.

Елхата

Според природозащитната организация WWF купуването на изкуствена елха е оправднано само ако възнамерявате да я използвате поне още 10 години. Тези пластмасови дървета са направени от материал, който не може да бъде рециклиран.

Ако ще купувате истинско коледно дърво, изберете място със сертификат, разрешена сеч.

Има и други варианти - елха в саксия, която после да засадите.

Може и да бъдете креативни - да си "направите" елха от предмети. Например от артистично подредена купчина книги.