Германският авиопревозвач "Луфтханза" е отказал придружител на малолетно българче с мотива, че... България е част от Руската федерация.

"Това не е виц, а действителен случай" - пише във фейсбук профила си бащата на детето, който по една случайност е... българският посланик в САЩ Георги Панайотов. 

Ето какво разказва той, без редакторска намеса:

"Изпращам сина си в България за Коледа. Лети с Луфтханза през Франкфурт за София. Поръчвам му придружител, който да го поеме от пристигащия самолет от Вашингтон във Франкфурт и да го заведе до излитащия самолет за София, защото летището във Франкфурт е огромно, Тео е на 12 години и никога не е пътувал сам.

Услугата е платена и компанията потвърждава. В деня на заминаването ми се сервира, че услугата (съдействие на 12-годишно дете) е отменена. 

Цитираната от ЛУФТХАНЗА причина е, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!!!

Не е виц, а действителен случай, който ми скъса нервите и травмира детето.

Толкова по въпроса за германската пунктуалност!

Какво се е случило с Луфтханза?!".

Под поста на Панайотов, който от бивш министър на отбраната в предходния служебен кабинет на Румен Радев стана посланик във Вашингтон, много хора критикуват германската авиокомпания за неграмотност, за това, че е развалила качеството на услугата и пр. Четат се обаче и политически коментари, като следния например: "Ами продължавайте да лижете и да угодничите, това е положението на външната ни политика в която бяхте и сте и вие част от нея !!!! Браво на Луфтханза !!!! Когато ви засегне лично го разбирате!!!!"

Или: "Ами от Луфтханза без да искат са нацелили истината! Честито!  Обърнете са към Румен Радев, на когото служехте като служебен министър на отбраната, а след това ви направи и посланик в САЩ, за подробности чий е Крим и защо вече възприемат България като част от РФ. А вие бяхте завършили Московски държавен институт по международни отношения, нали така? Ами...".

"Да не генерализираме, България е част от ЕС, а авиоикомпанията може и трябва да бъде осъдена" - контрира бившият кандидат за депутат от листата на "Демократична България" Теодор Михайлов.

А адвокат Николай Хаджигенов, част от бившето Отровно трио, съветва дипломата да направи именно това - да съди компанията, ако разбира се, разполага с писмени доказателства.

По-късно през деня посланикът ни в САЩ поясни, че екипажът на самолета е помогнал на сина му да стигне до самолета за България и в момента той чака да се прибере у дома.

"За мен няма съмнение, че инцидентът се дължи на неграмотност/полуграмотност/безхаберие. Което е много лошо, но не е драматично, камо ли пък трагично. Дано Тео го възприеме като житейска закалка и дано да не се случва на никого!", добавя той за особената реакция на авиокомпанията. И благодари за съпричастността на хората, предложили помощ.